Piletina na lovački moje je jelo godine jer je pravo iznenađenje. Baš je jednostavno i drugačije, piletina je sočna, a s povrćem i sosom se možete poigrati kako god želite. Ljeti možete koristiti svježu rajčicu i sezonsko povrće, a zimi ovu kombinaciju sa šampinjonima s tim da možete dodati i ostale gljive koje volite. Jedino je s knedlama više posla, ali isplati se. Mi smo danas pošteno omastili brk, a ostalo je i za sutra što me posebno veseli. Knedle su sočne taman koliko treba i pikantne od pancete koju obavezno ispecite pa neka miriše cijela kuća 🙂 Predlažem da odmah napravite duplu dozu i uživate!
Šampinjone očistite i narežite na deblje listiće. Luk nasjeckajte na sitne kockice.
U veću i plitku plastičnu posudu stavite brašno, dodajte sol i papar te promiješajte.
Komade piletine uvaljajte u smjesu od brašna, otresite i stavite peći na tavu na koju ste stavili 3 žlice maslinovog ulja.
Piletinu pecite na srednje jakoj vatri sa svake strane po 5 minuta.
Pečenu piletinu premjestite u vatrostalnu posudu, a u tavu na kojoj ste pekli piletinu dodajte još 3 žlice ulja pa ispržite luk.
Nakon 10 minuta prženja luka na srednje jakoj vatri dodajte narezane šampinjone.
Sada upalite pećnicu na 180°C.
Nakon 10 minuta prženja šampinjona dodajte začine, temeljac i vino, promiješajte i pričekajte da zavri.
Sada dodajte koncentrat rajčice i sjeckanu rajčicu, promiješajte i pustite da još jednom zavri.
Umak od vina i šampinjona prelijte preko mesa i stavite peći u pećnicu 40 minuta.
Dok se piletina peče, pripremite knedle od kruha.
Stari kruh narežite na kockice pa ga prelijte toplim mlijekom i ostavite 10 minuta da kruh upije mlijeko.
Ako vam se čini da mlijeka nije dovoljno, slobodno dodajte još malo.
Luk narežite na kockice, a pancetu na trakice.
Na tavu bez masnoće stavite pržiti slaninu, maknite je iz tave pa na masnoću od slanine dodajte narezani luk.
Luk pržite 10 minuta dok ne omekša. Za to vrijeme pečenu slaninu narežite na jako sitne komadiće.
Natopljenom kruhu dodajte luk, narezanu slaninu, jaja, sitno sjeckani peršin i ostale sastojke, sve dobro promiješajte i ostavite sa strane 10 minuta.
U veću zdjelu stavite vodu da zakuha pa za to vrijeme vlažnim rukama napravite manje knedlice. Imajte na umu da će se knedle kuhanjem povećati pa ako želite manje, pripazite na veličinu.
Knedle dodajte u proključalu vodu i na laganoj vatri kuhajte 15 minuta.
Izvadite ih iz vode, ocijedite i ostavite sa strane.
Poslužite ih s piletinom, umakom i omiljenom salatom i čašom vina.
Od piletine možete koristiti i rasjek cijelog pileta, a od povrća dodati mrkvu i/ili grašak. Ja volim dodati brokulu Ako nemate stari kruh, uzmite svježi pa ga narezanog do hrskavosti ispecite u pećnici tako da ga rasporedite u veliki lim za pečenje. Knedle možete zamijeniti palentom, pireom, kuhanim krumpirom ili tjesteninom.