Da mi je netko prije 5 godina rekao da ću od listopada do ožujka nekoliko puta tjedno uživati u jelima od bundeve, rekla bih mu da je lud 🙂 Nisam odrasla uz njezine mirise i okuse jer u Zagrebu nikako nije bio običaj jesti pečenu ili kuhanu bundevu. Malo po malo počela sam tek prije nekoliko godina otkrivati sve čari ove namirnice i oduševila se, a jučer sam otkrila čudotvorni sok od bundeve koji pomaže u reguliranju tjelesne težine i detoxu organizma pa vam spremam još jedan zanimljivi recept. No da se vratimo na pitu. Nisam baš vična prhkom tijestu jer mi uvijek nekako ispadne nelijepo, ali sam vježbom odlučila doći do savršenstva i sve sam zadovoljnija 🙂 Ako mogu ja, možete i vi, zato se opustite i pripremite si ovu divnu jesensku slasticu!
Upalite pećnicu na 170°C.
Bundevu operite, prepolovite i očistite od sjemenki pa narežite na kockice. Zamotajte u alu foliju pa stavite peći cca 1 sat, odnosno dok ne omekša.
Za to vrijeme napravite tijesto tako da u dublju posudu stavite prosijano brašno, dodate sol i šećer, promiješate pa dodate hladni maslac narezan na kockice.
Maslac utrljajte u brašno pa kada se naprave mrvice, dodajte hladnu vodi u kratko umijesite. Nemojte mijesiti previše, tek toliko da se sastojci sjedine i da možete formirati tijesto u disk.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.
Od pečene bundeve štapnim mikserom ili pomoću blendera napravite pire. Ukoliko radite u blenderu, dodajte 1 dcl vode i onda napravite pire.
Pećnicu zagrijte na 200°C pa razvaljajte tijesto tako da bude svugdje jednake debljine i stavite ga u kalup. Tijesto neka ide malo preko rubove pa višak uklonite i ostavite sa strane. Kalup zajedno s tijestom stavite u hladnjak na 10 minuta.
Za nadjev mikserom pomiješajte jaja i vrhnje za šlag, dodajte šećer, pire od bundeve, začine, gustin i sve dobro promiješajte.
Tijesto izvadite iz hladnjaka pa u njega ulijte smjesu za nadjev i stavite u pećnicu na 15 minuta.
Nakon 15 minuta smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 30 minuta.
Pitu izvadite iz pećnice i ohladite. Ako nakon pečenja u sredini bude jako mekana, tijekom hlađenja će se stegnuti.
Prije posluživanja ohlađen pitu pospite sjemenkama bundeve i tostiranim bademima. Po želji dodajte sladoled ili tučeno vrhnje za šlag.
Pire od bundeve i tijesto možete napraviti dan ranije pa oboje ostaviti u hladnjaku. Inače, pire od bundeve može stajati u hladnjaku do 3 dana i možete ga koristiti za razne kombinacije od juhe, rižota do fritula. Smjesu za nadjev probajte prije stavljanja na tijesto, a prije pečenja kako biste provjerili okus i eventualno dodali začine koje želite.