PITA OD PALENTE I ŠPINATA

( 0 od 5 )
Loading...
PITA OD PALENTE I ŠPINATA
  • 5 mVrijeme pripreme
  • 30 mVrijeme kuhanja
  • 35 mGotovo za
Ispiši recept

Pita od palente i špinata oduševit će vas jednostavnošću i okusom. Jednostavna je za pripremu, a zdrava i puna proteina.

Palenta je jedna od tradicionalnih namirnica u našem podneblju te iako sam je u djetinjstvu najčešće jela kao prilog, danas od nje pripremam razne i neobične recepte. Nedavno sam kupila palentu iz mlina na izvoru Gacke i moram vam reći da sam oduševljena te mi instant palenta koje možemo pronaći u dućanima, više nije toliko primamljiva.

Palenta na 100 g sadrži 345 kalorija, 77 gr ugljikohidrata, 8 gr proteina, 4 gr vlakana i 1 gr masti.

Stručnjaci je smatraju srednje kaloričnom namirnicom i može se uklopiti u jelovnik osoba koje žele smršaviti.

I na kraju, ali ne manje važna značajka palente su njezina vlakna. Iako ih ne možemo probaviti i iskoristiti, ona igraju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja čovjeka. U doticaju s vodom bubre, povećavaju volumen stolice, pomažu rad crijeva, a time i detoksikaciju organizma. Osim toga, prehrambena vlakna smanjuju rizik za pojavu bolesti srca i krvnih žila te raka debelog crijeva.

Preostaje vam da što prije uvrstite palentu u jelovnik ili ako već jeste, povećate količinu kroz razna jela.

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Upalite pećnicu na 200°C i pripremite kalup ili dva za pečenje. Ja pečem u pravokutnom, dimenzija 10x20 cm pa pita bude malo deblja. Vi možete podijeliti na 2 dijela.

  • Drugi korak

    U zdjelu stavite jaja pa ih istucite vilicom, zatim dodajte grčki jogurt, svježi sir, sol i maslinovo ulje pa sve promiješajte.

  • Treći korak

    Sada dodajte palentu i prašak za pecivo pa na kraju umiješajte svježi špinat.

  • Četvrti korak

    Ako dodajete ribani ili feta sir, to napravite na kraju.

  • Peti korak

    Smjesu istresite u kalup i pecite 30 minuta.

  • Šesti korak

    Ohladite i poslužite.

Savjet

  • Pitu možete držati u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi ukoliko vani nisu visoke temperature. Možete jesti za doručak, ručak, večeru te ponijeti na posao za gablec. Od povrća možete koristiti blitvu ili ribanu mrkvu.

Call to action banner image
x

Lost Password