PITA S MESOM I PIVOM – VRAGECOVA PITA

( 0 od 5 )
Loading...
  • 20 mVrijeme pripreme
  • 40 mVrijeme kuhanja
  • 60 mGotovo za
Ispiši recept

Ideja za ovu pitu s mesom i pivom nastala je nedavno na Štrudlafestu, još dok smo bili pod dojmom štrudli s pivom, kada je umami vladao našim umom i osjetilima pa su ideje samo prštale.

Kraj kolovoz posebno slavimo zbog dolaska Vrageca, vragolaste IPA s manje alkohola, pitke, balansirane s puno voćnih aroma koje dolaze od četiri vrste hmelja.

Itekako je ovo pivo pitko i lagano, meni osobno najdraže u ovo doba godine kada želim utažiti žeđ u svježim večerima uz konkretniju klopu. Kada kažem konkretnija klopa, mislim da malo začinjeniju, jaču, da vas ugrije, nahrani i od nje dobro ožednite.

Upravo takvo jelo je ova pita koja će vas zbog kombinacije lisnatog tijesta i mesnog punjenja s aromama piva i začina, ostaviti u transu, posebno kada svaki zalogaj zalijete gutljajem piva.

Znate li o čemu priča etiketa s Vrageca?

Tkalčićeva ulica danas je omiljeno okupljalište mladih Zagrepčana i turista. Nekoć potok između zagrebačkih naselja Gradec i Kaptol, kasnije je ostala zapamćena kao ulica obrtnika.  U ovoj živopisnoj ulici nalazili su se mlinovi za brašno iz čega su se razvile manufakture sukna, sapuna, papira, likera i kože.

No ono po čemu se živopisna Tkalča najviše isticala bio je – najstariji zanat na svijetu. Naime, od 1899. do 1941. gotovo svaka druga kuća u ovoj ulici bila je kupleraj, pa je 1899. u Zagrebu službeno bilo 46 animir dama. Zaposlenice bordela imale su i liječničku uslugu, a pregledu su se morale podvrgavati dva puta tjedno.

Reklame ovim mjestima bile su zabranjene, no detalji na javnim kućama jasno su davali do znanja o čemu je riječ. Tako je figurica patuljka na prozoru označavala noćnu damu, a kada je patuljak bio polegnut to je značilo da je dotična dama zauzeta.

Upravo nam je taj vrckavi patuljak, šarmantnog nadimka Vragec, poslužio kao inspiracija Pivovari Medvedgrad da ožive duh stare Tkalče i prikažu ga na pivskoj etiketi koju je osmislio talentirani duo – dizajnerica Andrea Knapić i ilustrator Vedran Klemens.

Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Luk narežite na sitne kockice, a file zabatka na trakice.

  • Drugi korak

    Ugrijte tavu na srednje jakoj vatri, dodajte maslinovo ulje i luk pa pržite dok ne dobije lijepu zlatno smeđu boju.

  • Treći korak

    Dodajte meso i začine, promiješajte i kratko zapecite meso sa svih strana pa zalijte pivom.

  • Četvrti korak

    Upalite pećnicu na 200°C i pripremite okrugli lim za pečenje pite promjera 28 cm.

  • Peti korak

    Kuhajte na srednje jakoj vatri dok tekućina ne ishlapi. Svakako provjerite da li ste dovoljno začinili meso.

  • Šesti korak

    Dodajte rajčicu, promiješajte i kuhajte još 10 minuta.

  • Sedmi korak

    Provjerite još jednom okus i eventualno začinite ukoliko je potrebno.

  • Osmi korak

    Lisnato tijesto razvaljajte ili kao ja kupite već gotovo pa izrežite krug 2 cm veći od kalupa i stavite ga u kalup da pokrije dno i stranice. Eventualni višak na rubovima kalupa sa strane odstranite nožem.

  • Deveti korak

    Vilicom napravite rupice na lisnatom tijestu pa dodajte smjesu i rasporedite po cijeloj površini.

  • Deseti korak

    Sve prekrijte drugim krugom lisnatog tijesta tako da sve bude dobro zatvoreno.

  • Jedanaesti korak

    Napravite prorez nožem na gornjem dijelu lisnatog kako bi zrak mogao izaći i pecite 40 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju.

  • Dvanaesti korak

    Malo ohladite i poslužite uz pivo.

Savjet

  • Mesu možete dodati svježi češnjak umjesto onoga u prahu, zatim mrkvu, mladi luk ili poriluk, zapravo sve što volite. Umjesto bosiljka možete dodati ružmarin ili majčinu dušicu te peršin.

Call to action banner image
x

Lost Password