Veliki sam ljubitelj pita s ovako tankim tijestom i puno nadjeva. A pekan orahe posebno volim zbog njihova okusa, izgleda i nutritivnih vrijednosti.
Pekan orah potječe iz središnjeg i južnog dijela SAD-a, a sam naziv dolazi od indijanske riječi “pekan” što u prijevodu znači “orah”. Na tlo Europe dolaze u 16. stoljeću. Plod pekan oraha raste na listopadnom stablu kojem treba oko 15 godina da dosegne svoj rast i počne davati plodove.
Pekan orasi riznica su zdravlja. Na 100 g sadrže oko 720 kcal, 9 g proteina i oko 70 g masti.
Vrlo su kalorični, odnosno bogati energijom pa svakako treba pripaziti na količinu. Oko 15 – 20 gr pekan oraha dnevno bit će sasvim dovoljno za zdravlje. Bogati su određenim vitaminima i mineralima, ali i vlaknima.
Ovaj nadjev možete osim za pitu, koristiti i u kombinaciji s lisnatim tijestom te napraviti rolice ili košarice, odlično će se slagati i s dizanim tijestom.
Probajte pronaći sebi najdražu kombinaciju i uživajte!
Maslac otopite (najbolje da bude sobne temperature).
U zdjelu stavite brašno, dodajte maslac, vodu i sol pa umijesite tijesto.
Tijesto omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite kalup za pečenje pite.
Sada pripremite nadjev tako da u lonac na laganu vatru stavite topiti maslac, dodajte šećer, brašno, sol i aromu vanilije.
Promiješajte i maknite sa štednjaka.
Sada istucite 2 jaja mikserom pa lagano umiješajte u nadjev. Još jednom dobro promiješajte.
Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa, obavezno tijestom prekrijte dno i rubove.
Na dno tijesta složite pekan orahe pa sve prelijte nadjevom.
Pecite 45 minuta s tim da nakon 25 minuta pitu prekrijte folijom da rubovi ne zagore.
Umjesto pekan oraha možete koristiti obične orahe, samo imajte na umu da su pekan puno ukusniji. U nadjev za dodatnu aromu možete dodati ribanu koricu limuna ili naranče. Također, pitu možete napraviti i s lisnatim tijestom ako vam je tako draže.