Palenta je meni jedna od najdražih namirnica koju uvijek imam u kući i koristim kao prilog za razna jela ili za doručak/večeru uz grčki jogurt, a od nedavno i kao podlogu za pizzu ili u obliku ukusnog tosta koji će se svidjeti i gostima i djeci 🙂
Zdrava i ukusna, palenta se i priprema lako i može se konzumirati na razne načine i u kombinaciji s različitim namirnicama. Jeftina je i svugdje dostupna koju bi trebalo imati svako domaćinstvo, a kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom energijom.
Stavite grijati pećnicu na 220 stupnjeva. U lonac za kuhanje ulijte litru vode, stavite na najjaču vatru, posolite i pričekajte dok zakipi.
Skinite s vatre i lagano umiješajte palentu, dodajte prstohvat papra, maslac i parmezan te vratite na vatru koju ste smanjili na pola i uz stalno miješanje kuhajte oko 5 minuta ili dok se palenta ne počne odvajati od lonca i postane čvrsta.
Gotovu palentu izlijte u kalup za pizzu i pričekajte da se malo ohladi i stvrdne, taman dok pripremite ostale sastojke. Kalup birajte prema želji, ja ponekad koristim okrugli, a ponekad onaj kockasti iz pećnice.
Pripremite umak za pizzu prema želji (kupovni ili svježe pripremljen) te njime premažite palentu. Obično napravim umak od 3 žlice pasirane rajčice, malo soli i origana, sve dobro izmiješam i umak je gotov za tren.
Na umak stavite ostale sastojke za nadjev i pecite 20 minuta. Ukoliko koristite rikulu, nemojte ju stavljati na pizzu prije pečenja.
Izvadite pizzu, dodajte rikulu te pričekajte koju minutu kako bi se palenta ponovno stvrdnula i zatim narežite.
Palentu slobodno jače začinite solju i paprom, pizza će biti ukusnija. Osim šunke i sira, dodajte pancetu, svježu papriku, kukuruz, cherry rajčicu jer kod pizze ne vrijedi pravilo manje je više. Barem što se mene tiče