Pizza je jelo koje ću uvijek rado pojesti i najdraže mi je od svih jela koje spadaju u „junk food“. Tijesto nekada radim sama, a nekada kupim, ovisno o tome koliko vremena imam i koliko sam gladna J Zimi smo nekako više zatvoreni u kući pa češće sama radim tijesto i uživam u tom procesu, a kod ovog mi se jela najviše sviđa što svatko u kući može napraviti kombinaciju po svom guštu i uvijek možete jesti s različitim sastojcima. Odlično, zar ne?! Recepata je bezbroj, a meni se najviše sviđa ovaj koji sam davno pronašla i tijesto uvijek ispadne za prste polizati!
Upalite pećnicu na 220°C. Stavite brašno u veću posudu, napravite rupu u sredini i dodajte sol. Dobro promiješajte jer kažu stručnjaci da kvasac ne voli sol i ako nije dobro promiješano, kvasac se neće ravnomjerno rasporediti.
Smjesi brašna i soli dodajte šećer i opet promiješajte. Kvasac otopite u 1 dcl vode (od ukupne količine navedene u sastojcima) pazeći da se sve dobro izmiješa.
Ostatak vode dodajte u brašno, potom umiješajte i kvasac te miješate dok možete, a zatim premjestite tijesto na ravnu pobrašnjenu plohu i mijesite otprilike pet minuta. Jednom rukom držite kraj tijesta dok ga drugom rukom mijesite.
Kad ste dobili glatko i meko tijesto, pustite ga da se odmori tako da ga prekrijete vlažnom krpom na desetak minuta.
Nakon 10 minuta prepolovite tijesto i oblikujte kružnim pokretima u 2 manje loptice. Pustite da se odmori još pola sata. Za to vrijeme narežite rajčicu na četvrtine i mozzarellu na šnite.
Uzmite lopticu i stavite je na pobrašnjenu površinu, a zatim utisnite šaku u tijesto kako bi se dobila forma pizze. Potom prstima morate tjerati zrak u rubove koji moraju biti prozračni i imati takozvane zračne mjehure.
Nakon oblikovanja tijesta, premažite ga maslinovim uljem, posolite, prelijte šalšom, stavite mozzarellu i rajčicu i na kraju pospite origanom. Pecite 10 minuta i poslužite sa posipanom svježom salatom.
Ukoliko nemate vremena sami raditi tijesto za pizzu, možete ga kupiti u pekari. Kupite kilu tijesta za 4 osobe. Što se sastojaka tiče, slobodno dodajte one po svom ukusu – gljive, šunku, pancetu, svježe povrće itd. Jako je ukusna pizza s crvenim lukom narezanim na kolutove i svježom paprikom. Po ljeti više volim lagane sastojke kao što su povrće i mozzarella, a zimi nekako konkretnije s lukom, pancetom, šunkom, kobasicom itd.