Kao što ste mogli primijetiti, ove sam godine s blagdanskim kolačićima krenula već u prvoj polovici studenog. Ne znam zašto, ali do sada sam uvijek mislila kako je prije početka prosinca „rano“, a ove mi godine nikako nije jasno zašto je nešto rano i zbog čega. Nema veze, zabrijala sam totalno, ali zaključak je da nikada nije rano niti kasno za ono što nas veseli i čini sretnima. Ovo je dijelom i zato što sam zatvorena u kući (prehlađena) pa imam vremena na pretek, inače bih jurila okolo po kavama, sastancima i raznim press okupljanjima. Dakle, osim kućice od medenjaka, čokoladnih keksića, kruha s pivom, zdravih keksića za koji recept tek slijedi, napravili smo i ove, a ukrašavanje je bilo prava antistres terapija. A da ne bismo trebali kasnije i antikilogrami terapiju, kekse dijelim okolo šakom i kapom, neka i susjedi uživaju. I vas će razveseliti priprema ovih keksića, posebno najmlađe kojima prepustite ukrašavanje.
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje na koji stavite papir za pečenje (ja sam odmah pripremila 2 lima da uštedim na vremenu jer dok se prva tura peče, pripremite drugu i tako redom)
U posudu od miksera stavite šećer, omekšali maslac i vanilin šećer pa sve dobro promiješajte.
Dodajte jedno po jedno jaje i na kraju žumanjak. Promiješate još jednom 2-3 minute.
Dodajte brašno, prašak za pecivo i gustin pa dobro promiješajte nastavkom za tijesto.
Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite na debljinu 5 mm i modlicom napravite srca ili bilo koji drugi oblik po želji.
Kada slažete na lim za pečenje, ostavite mali razmak između.
Pecite 15 minuta.
Dok se kolačići hlade, otopite čokoladu s malo ulja ili maslaca pa svako srce po želji umočite ili ukrasite čokoladom i na kraju posipajte grubo sjeckanim orašastim plodovima.
Kada se čokolada osuši, kekse spremite u staklenu zdjelu (može i limena) s poklopcem
Tijesto možete razvaljati i tanje od 5 mm pa ćete dobiti više keksa. Ja sam odabrala ovu debljinu zbog fotografiranja. Igrajte se s raznim vrstama čokolade i ukrasima po želji, a možete ih ukrasiti i jestivim bojama što će veseliti najmlađe.