Često jedem ovu salatu jer uvijek nekako u kući imam krumpira i jaja. A volim obje namirnice u svim oblicima i kombinacijama pa mi je takav obrok pravo osvježenje. Posebno ljeti kada ima puno svježeg povrća. Krumpir ima nezasluženo loš ugled zbog čega su ga mnogi svjesno izbacile iz prehrane. Međutim, ako se priprema bez prženja i ne uvijek kao pire, jedan krumpir kuhan u ljusci ima samo 110 kalorija i više desetaka zdravih fitokemikalija i vitamina. Moćan je antioksidans, neutralizira štetne slobodne radikale, čuva i čisti organizam od toksina. Čuva zube, štiti kosti, pomaže kod zacjelivanja rana jer stvara kolagen koji pomaže u održavanju elastičnosti kože. Ali, sve ovo ako ga konzumiramo umjereno i pripremljeno na zdravi način što znači kuhan u ljusci, a ne pržen u dubokom ulju J
A za jaja svi znamo koliko su zdrava 😉
Krumpir operite i cijeli, bez guljenja, stavite u vodu pa kuhajte dok ne omekša. Vilicom provjerite kada je kuhan.
Jaja stavite u lonac sa hladnom vodom na srednje jaku vatru i isključite kada voda proključa. Ostavite u vrućoj vodi 10 minuta pa ogulite.
Za to vrijeme operite i narežite povrće te ostavite sa strane u zdjeli.
Kuhani krumpir ocijedite, malo ohladite i ogulite pomoću noža tako da lagano skinete koricu.
Oguljeni krumpir narežite na tanke šnite i stavite u zdjelu s povrćem.
Šparoge operite i odrežite im peteljke. Ja ostavim samo gornji, tamno zeleni dio.
Zatim na tavu stavite grijati malo ulja ili maslaca pa dodajte šparoge i 2 minute pecite sa svih strana.
Pomiješajte sastojke za marinadu.
Salati dodajte sol, papar i marinadu, lagano promiješajte i na kraju kada poslužujete na vrh dodajte šparoge i jaja.
Ako dodajete pancetu, sada ju narežite na tanke trakice i popržite da pusti masnoću i postane hrskava, a zatim ju dodajte na salatu.
Salata se može jesti hladna i topla.
Količine možete smanjiti ili povećati, ovisno o vašim apetitima. Svakako provjerite količinu soli i papra jer ja uvijek stavljam manje :-) Marinadu ponekad stavim, ponekad ne jer i bez nje je salata fenomenalna.