Može li bolje od proteina u desertu?! Mislim da ne, posebno u ovoj neodoljivoj kombinacija ferrero okusa u kojem ćete uživati svakim zalogajem.
Ideja je nastala nakon što sam već napisala recept, a zatim jedno jutro pila proteinski shake i zamislila tu kombinaciju okusa. Možete zamisliti koliko mi je trebalo da ideju provedem u djelo? Ravno 10 min, čim sam shvatila da kod kuće imam dovoljno lješnjaka. Umjesto proteina s okusom vanilije, možete probati okus čokolade ili pak kave, okusi će se odlično sljubiti.
Malo o proteinima
Postoje brojne informacije i studije o količini proteina koju je dnevno potrebno unijeti u organizam, a parametara je puno. Vrlo se lako pogubiti pa se zato obratite stručnim osobama kako ne biste napravili više štete nego koristi.
Proteini su bjelančevine koje unosimo hranom ili u obliku dodataka prehrani. Ako pokušavate izgraditi mišićnu masu ili smanjiti težinu, stručnjaci kažu da je bez bjelančevina to gotovo nemoguće.
Posebno je važan redoviti unos tijekom cijelog dana zbog čega se treba organizirati i u svakom obroku unijeti potrebnu količinu.
Nekoliko istraživanja s pretilim ljudima sugerira da je za njih odgovarajuća doza 1,2 – 1,5 g/kg težine kako bi maksimalno povećali gubitak masti. Također je ovu razinu odobrila Europska udruga za proučavanje pretilosti (European Association for the Study of Obesity) koja preporučuje 1,5 g/kg za odrasle ljude koji pate od pretilosti.
Izračunavanje dnevne doze bjelančevina temelji se na vašoj stvarnoj tjelesnoj težini, ne na idealnoj težini koju želite postići. Dakle, ako ste na dijeti kako biste smanjili tjelesne masti ili se bavite sportom i želite maksimalno povećati smanjenje masti i ne izgubiti mišićnu masu, trebali biste uzimati 2,3 – 3,1 g/kg proteina dnevno.
Zašto proteini u desertu?
Preporuka je da dnevni unos proteina rasporedite na najmanje 5 dijelova, tako ćete stimulirati njihovu sintezu u tijelu. Jedan od obroka, užinu ili popodnevni obrok zamijenite proteinskom pločicom. E sad, zašto biste kupovali proteinske pločice/snackove kada ih možete napraviti sami te uštedjeti vrijeme i novac te biti sigurni što unosite u svoj organizam. Ovakvi deserti napravljeni kod kuće puno su zdraviji od kupovnih, a jednostavni su, brzo gotovi i praktični za ponijeti.
Ukoliko želite još jednu ideju za zdravi, proteinski desert, recept pogledajte ovdje https://pricejednekuhace.hr/recept/proteinski-keksi-bez-pecenja/
U dublju posudu na laganu vatru stavite kuhati mlijeko i eritrit, dodajte tamnu čokoladu, kakao, sve dobro promiješajte kuhačom.
Sada dodajte kakao ili kokos maslac, kuhajte 3 minute, maknite s vatre i pustite da se malo ohladi.
U ohlađenu smjesu dodajte 400 gr mljevenih lješnjaka i proteine, promiješajte i stavite u hladnjak da se hladi barem sat vremena.
100 grama lješnjaka grubo usitnite.
Smjesu izvadite iz hladnjaka, oblikujte kuglice jednake veličine i u svaku stavite po jedan cijeli lješnjak.
Kuglice uvaljajte u grubo usitnjene lješnjake.
Čuvajte u hladnjaku.
Eritrit možete zamijeniti velikom jušnom žlicom meda ili javorovog sirupa.