Puding od tapioka perlica zaslužuje vašu pažnju i vrijeme 🙂 Neodoljiv je, jednostavan za pripremu, lagan i super podnosi sve moguće kombinacije! Radimo ga svaki put na Maloj školi zdravog doručka gdje sam primijetila da većina nikada nije čula za tapioku niti perlice. Zato u nastavku pišem malo o njima 🙂
Tapioka (lat. Tapioca) je škrob izvađen iz korijena manioke, biljke porijeklom iz Brazila, gdje je poznata kao mandioca. Uzgoj biljke proširio se širom Južne Amerike i Afrike, a raste i u drugim tropskim krajevima, kao što su Indonezija i Australija, dok je postala popularna u kuhinjama cijelog svijeta.
Tapioka ima neutralan okus, ne sadrži masti, ni proteine, a sadrži 80 posto probavljivog škroba i odlična je za sve one koji ne podnose gluten, jer ga ne sadrži. Dakle, radi se o gotovo čistom ugljikohidratu bez glutena. Najviše se upotrebljava u japanskoj, brazilskoj, indijskoj i drugim kuhinjama svijeta.
Tapioka se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Radi se o suhom proizvodu koji može biti pohranjen na neodređeno vrijeme dok je čvrsto zatvoren, na hladnom i tamnom mjestu. Perle i prah tapioke najčešće su bijele boje, ali perle mogu biti obojene u bilo koju boju.
Lako je probavljiva, neutralnog okusa i boje pa se tako lako miješa s ostalim namirnicama, odnosno dodavanjem raznih namirnica, aroma i boja može se preraditi u različite proizvode.
Izuzetno je zanimljivog okusa i teksture zbog čega ćete poželjeti još!
Namirnice ćete pronaći u Tvornici zdrave hrane na ovom linku
Tapioka perlice operite pod mlazom vode pa zatim namočite u 120 ml mlake vode minimalno 20 minuta. Optimalno je 2 sata ukoliko imate vremena.
Kada nabubre, dobro ih ocijedite od viška vode i ostavite sa strane.
Mlijeko stavite grijati u lonac na srednje jaku vatru pa vrućem mlijeku dodajte med i zatim perlice.
Kuhajte sve zajedno miješajući na laganoj vatri dok perlice ne postanu kristalno prozirne.
Gotovu smjesu ostavite sa strane da se malo ohladi, a zatim podijelite u zdjelice ili čaše za serviranje.
Ostavite u hladnjak da se potpuno ohladi, a ukrasiti možete voćnim želeom, svježim voćem, šlagom, sladoledom, čokoladom.
Po želji u mlijeko, zajedno s medom i perlicama, možete dodati i vaniliju ili cimet.
Perlice možete namočiti i preko noći, ništa im se neće dogoditi ako budu namočene nekoliko sati. Ovaj puding može stajati u hladnjaku do 5 dana pa možete napraviti veću količinu unaprijed. Kod kombiniranja s voćem i ostalim dodacima, dajte si oduška i napravite kombinaciju po svom guštu :-)