Jučer sam pisala blog s meni najdražim receptima od tikve i shvatila da nikada nisam pripremila punjenu tikvu. Tako je današnji ručak bio pravi jesenski što možete vidjeti i na fotografiji. Baš smo uživali u svakom zalogaju pa predlažem da ovo jelo probate što prije.
Od mesa sam koristila mljevenu puretinu, paprika je bila rog crvena, a rajčica domaća kao i češnjak zbog čega je vjerujem punjenje bilo još ukusnije.
Kako me uvijek pitate što najčešće koristim od začina, javljam da su to sol, papar, dimljena crvena paprika i domaći češnjak ili onaj u prahu, također domaći. Ponekad stavim ružmarin ili majčinu dušicu, no u osnovi to je to kada su u pitanju svakodnevna jela.
Butternut tikva posebno je zahvalna zbog vrlo malo „otpada“ i koštica, a puno mesa koje možete koristiti za razna jela. Možete je oprati, narezati na kockice i spremiti u zamrzivač, dobro će vam doći u hladnim zimskim danima.
Pire također možete zamrznuti pa koristiti za razne umake ili kolače, a pečena tikva meni je uvijek bolji izbor od kuhane jer dobije divan kestenjasti okus dok kuhana nekako izgubi sve arome u vodi.
Na linku su meni najdraži recepti od ove kraljice jeseni pa svakako probajte i uživajte u divnim okusima i neobičnim kombinacijama https://pricejednekuhace.hr/najbolji-recepti-s-bundevom-tikvom-bucom/
Upalite pećnicu na 200°C i pripremite veći lim za pečenje u koji stanu 2 polovice tikve.
Tikvu operite, prerežite na pola po dužini pa žlicom izvadite koštice.
Očišćenu tikvu stavite u lim za pečenje i pecite 30 minuta, odnosno dok ne omekša što ćete najlakše provjeriti vilicom.
Luk očistite i narežite na sitne kockice, češnjak na listiće, a papriku i rajčicu operite pa narežite na sitno. Šampinjone očistite i narežite na deblje komade.
U zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje i stavite dinstati luk dok ne omekša, zatim dodajte mljevenu junetinu i pecite miješajući dok ne potamni tj. promijeni boju.
Sada dodajte češnjak i gljive pa dinstajte dok sve ne omekša.
Mesu dodajte sitno sjeckanu rajčicu, papriku i začine. Promiješajte i sve zajedno dinstajte još 15 minuta, na srednje jakoj vatri.
Pečenu tikvu izvadite iz pećnice, lagano žlicom izdubite tj. izvadite površinski sloj mesa tikve koje umiješajte u nadjev od mesa.
Pečene polovice tikve napunite nadjevom od mesa i na vrh poslažite mozzarellu narezanu na šnite pa vratite u pećnicu na 10 minuta.
Poslužite toplo uz omiljenu salatu i po želji s malo grčkog jogurta na vrhu.
Meso pečene tikve ne morate potpuno iskoristiti za ovaj recept, ionako će ga biti dosta. Polovicu stavite u zdjelicu i ostavite u hladnjaku pa iskoristite za kolač od tikve ili umak za tjesteninu, njoke ili rižoto.