PUNJENA TIKVA

( 0 od 5 )
Loading...
Punjena tikva
  • 2 osobeBroj osoba
  • 20 mVrijeme pripreme
  • 40 mVrijeme kuhanja
  • 60 mGotovo za
Ispiši recept

Jučer sam pisala blog s meni najdražim receptima od tikve i shvatila da nikada nisam pripremila punjenu tikvu. Tako je današnji ručak bio pravi jesenski što možete vidjeti i na fotografiji. Baš smo uživali u svakom zalogaju pa predlažem da ovo jelo probate što prije.

Od mesa sam koristila mljevenu puretinu, paprika je bila rog crvena, a rajčica domaća kao i češnjak zbog čega je vjerujem punjenje bilo još ukusnije.

Kako me uvijek pitate što najčešće koristim od začina, javljam da su to sol, papar, dimljena crvena paprika i domaći češnjak ili onaj u prahu, također domaći. Ponekad stavim ružmarin ili majčinu dušicu, no u osnovi to je to kada su u pitanju svakodnevna jela.

Butternut tikva posebno je zahvalna zbog vrlo malo „otpada“ i koštica, a puno mesa koje možete koristiti za razna jela. Možete je oprati, narezati na kockice i spremiti u zamrzivač, dobro će vam doći u hladnim zimskim danima.

Pire također možete zamrznuti pa koristiti za razne umake ili kolače, a pečena tikva meni je uvijek bolji izbor od kuhane jer dobije divan kestenjasti okus dok kuhana nekako izgubi sve arome u vodi.

Na linku su meni najdraži recepti od ove kraljice jeseni pa svakako probajte i uživajte u divnim okusima i neobičnim kombinacijama https://pricejednekuhace.hr/najbolji-recepti-s-bundevom-tikvom-bucom/

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Upalite pećnicu na 200°C i pripremite veći lim za pečenje u koji stanu 2 polovice tikve.

  • Drugi korak

    Tikvu operite, prerežite na pola po dužini pa žlicom izvadite koštice.

  • Treći korak

    Očišćenu tikvu stavite u lim za pečenje i pecite 30 minuta, odnosno dok ne omekša što ćete najlakše provjeriti vilicom.

  • Četvrti korak

    Luk očistite i narežite na sitne kockice, češnjak na listiće, a papriku i rajčicu operite pa narežite na sitno. Šampinjone očistite i narežite na deblje komade.

  • Peti korak

    U zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje i stavite dinstati luk dok ne omekša, zatim dodajte mljevenu junetinu i pecite miješajući dok ne potamni tj. promijeni boju.

  • Šesti korak

    Sada dodajte češnjak i gljive pa dinstajte dok sve ne omekša.

  • Sedmi korak

    Mesu dodajte sitno sjeckanu rajčicu, papriku i začine. Promiješajte i sve zajedno dinstajte još 15 minuta, na srednje jakoj vatri.

  • Osmi korak

    Pečenu tikvu izvadite iz pećnice, lagano žlicom izdubite tj. izvadite površinski sloj mesa tikve koje umiješajte u nadjev od mesa.

  • Deveti korak

    Pečene polovice tikve napunite nadjevom od mesa i na vrh poslažite mozzarellu narezanu na šnite pa vratite u pećnicu na 10 minuta.

  • Deseti korak

    Poslužite toplo uz omiljenu salatu i po želji s malo grčkog jogurta na vrhu.

Savjet

  • Meso pečene tikve ne morate potpuno iskoristiti za ovaj recept, ionako će ga biti dosta. Polovicu stavite u zdjelicu i ostavite u hladnjaku pa iskoristite za kolač od tikve ili umak za tjesteninu, njoke ili rižoto.

Call to action banner image
x

Lost Password