Punjene paprike apsolutne su kraljice ljeta. Obožavaju ih sve generacije, a njihov miris instant vraća u djetinjstvo kada su ih kuhale naše bake i mame. Obavezno napravim količinu za 2-3 dana jer sigurna sam da znate kako su drugi dan još ukusnije.
Najviše ih volim s rog paprikama koje su doduše zahtjevnije za punjenje, posebno ako ne nađete veće komade, ali isplati se svaka minuta truda. Miris je neodoljiv i teško da neko jelo može nadmašiti punjene paprike koje pružaju cjelokupni dojam u kojem uživaju sva osjetila.
Kažu da je ovakvo punjenje s pancetom tradicijsko u Dalmaciji kao što je tradicija pripremati ih u paprikama zvanim „babure“, no ništa manje ukusne neće biti u kombinaciji rog paprika i pancete jer svatko od nas jelu treba dati i osobni pečat.
Vjerujem da je svatko od vas, baš kao i ja, s mamom ili bakom barem jednom spremao ovo ukusno jelo te naučio neke trikove ili pak naslijedio recept koji se prenosi iz generacije u generaciju. Posebna je to ljubav, a ljubav kažu ide kroz želudac. Uživajte i stvarajte nove uspomene sa svojim pečatom na ovom tradicionalnom jelu.
Paprike operite i očistite tako da im odrežete vrh na kojem se nalazi peteljka, izvadite unutrašnjost s košticama i isperete.
Luk i češnjak narežite na sitne kockice, pancetu na sitne trakice.
U tavi na malo ulja prepržite luk i češnjak, dovoljno će biti 10 minuta.
Ostavite sa strane da se ohladi i za to vrijeme pripremite umak.
U veliku zdjelu stavite grijati ulje, dodajte brašno i promiješajte pazeći da brašno ne potamni, treba imati lijepu zlatnu boju.
Brašnu dodajte rajčicu, promiješajte i zatim dodajte vodu do željene gustoće.
Ostavite da najmanjoj vatri da se lagano zagrijava.
U veću zdjelu stavite meso, dodajte jaje, začine, dinstani luk i češnjak, vodu, peršin, rižu i pancetu pa sve dobro promiješajte.
Napunite paprike pa ih stavite u lonac s umakom.
Ukoliko vam je ostalo mesa napravite ćufte i stavite ih kuhati zajedno s punjenim paprikama.
Kuhajte na laganoj vatri oko 60 minuta, možete poklopiti zdjelu s tim da na pola kuhanja provjerite koliko u loncu ima tekućine pa dodajte malo vode ukoliko je potrebno (paprike trebaju lijepo plivati u umaku).
Poslužite uz pire krumpir i uživajte.