Najviše volim recepte koji nastanu spontano. Onako, ne znam što bih kuhala pa otvorim hladnjak i u minuti smislim 🙂 Naš je moto „Nema bacanja“ pa tako kod kuhanja iskoristim uvijek sve, a hladnjak čistim jednom tjedno kada i nastaju ovakva jela. A piletine uvijek ima i to baš ove Međimursko pile koja je prva s certifikatom BEZ ANTIBIOTIKA, volimo znati što jedemo.
Osim jednostavnog i zdravog, volim i praktično, a to najčešće znači pečeno u pećnici ili fritezi na vrući zrak, bez stajanja za štednjakom, špricanja, okretanja i prljavog suđa više nego što je potrebno. Ovo jelo je baš takvo, ne može jednostavnije, a možete se poigrati okusima i bojama prema svom guštu. Puniti piletinu isto možete kako vam drago, ja sam odabrala ove tri namirnice koje sam imala doma i koje daju baš ukusnu aromu. Uglavnom, da skratim, kvalitetna piletina i dobra ideja recept su za odličan ručak ili večeru. Uživajte, ovo jelo kao stvoreno je za vikend pred nama!
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje ili vatrostalnu zdjelu u koju stavite 2 žlice maslinovog ulja.
Rajčicu i mozzarellu narežite na šnite, a pancetu na manje komade.
U preostale 2 žlice maslinovog ulja dodajte sol, papar, dimljenu crvenu papriku i češnjak u prahu i dobro promiješajte.
Piletinu operite i nožem zarežite na gornjoj strani tako da napravite džepove u koje ćete staviti pancetu, rajčicu i mozzarellu
Piletinu premažite marinadom od maslinovog ulja i začina.
U svaki džep na piletini stavite po komad mozzarelle, šnitu rajčice i pancetu.
Tako napunjenu piletinu stavite u posudu za pečenje koju ste pripremili i stavite u pećnicu na 40 minuta.
Za to vrijeme očistite luk, narežite na kockice i stavite u dublju tavu da se prži.
Dok se luk prži, naribajte kupus.
Luku dodajte kupus, promiješajte i sve zajedno pržite 20 minuta uz povremeno dodavanje vode. Neka se kupus prži na srednje jakoj vatri. Na kraju ga posolite i dodajte malo papra.
Batat operite i narežite na tanke, okrugle šnite pa začinite s malo maslinovog ulja i začina prema želji.
Batat pecite u fritezi na vrući zrak ili u tavi u ulju.
Pečenu piletinu izvadite i poslužite uz kupus i čips od batata.
Piletinu možete marinirati dan ranije. Osim svježih rajčica, pancete i mozzarelle, u piletinu možete staviti i sušene rajčice. Također, osim navedene marinade, piletinu možete premazati u tankom sloju i senfom.