Božićni su blagdani apsolutna vladavina piletine i puretine! Mi smo ove godine ipak pripremali više piletine, a moji nisu mogli dočekati punjeno pečeno pile koje im je omiljeno 🙂 Još smo dobili domaću kobasicu i špek pa smo pomiješali zajedno za punjenje, ispalo je za prste polizati. Jer bolje da propadne selo nego običaj, a običaj je na Božić jesti pile i mlince (ja povrće) pa ništa drugo ne dolazi u obzir (čak nitko ne pita više što ćemo jesti, zna se).
I da vam odam malu tajnu, ove godine nisam radila francusku na što je sin skoro pao u nesvijest, ostao razočaran bez zraka, smisla života i Božić mu je upropašten. Zamislite što bi se desilo da izbacim običaj s punjenim piletom! Neću se igrati sa sitnicama koje život znače, a sljedeće godine da se iskupim radim duplu dozu francuske! Živjeli običaji i punjeno pile, mlinci i francuska!
Želim vam čestit Božić i neka vas zdravlje, ljubav, obilje i mir prate na svakom koraku!
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Pile dan ranije dobro operite i posušite. Unutrašnjost pileta posolite i popaprite te stavite cijeli limun narezan na kriške.
Izvana pile poprskajte maslinovim uljem, dobro posolite, popaprite i pospite crvenom papirom. Sve zajedno dobro utrljajte u kožu pileta.
Drugi dan pile izvadite iz hladnjaka dok pripremate nadjev.
Pećnicu upalite na 180°C.
Pancetu ili kobasicu narežite na kockice, narežite luk i češnjak te sušene rajčice.
Maslinovo ulje ugrijte u dubljoj tavi, dodajte pancetu ili kobasicu pa pržite 3 minute. Dodajte luk pa sve zajedno pirjajte dok luk ne omekša.
Zatim dodajte češnjak, nakon minutu umiješajte ocijeđeni grah iz konzerve i sušene rajčice.
Ostavite smjesu da se malo ohladi i za to vrijeme u dublji lim za pečenje ulijte vino i 200 ml vode.
Pile napunite nadjevom i stavite u lim s vinom i vodom, pokrijte folijom i pecite 60 minuta.
Zatim maknite foliju, prelijte sokom u kojem se pile peklo i pecite još 30 minuta na 200°C.
Izvadite pile iz pećnice i ostavite da odstoji 15 minuta kako bi se sokovi od pečenja lagano upili u meso.
Nadjev poslužite s piletinom i sve lagano prelijte sokom od pečenja.
Jelu možete dodati omiljenu salatu, pire krumpir ili mlince.
Ukoliko nemate vremena ili se niste sjetili pile marinirati dan ranije, napravite to barem sat ranije, bit će sočnije i ukusnije. Od začina možete koristiti bilo koje omiljene, a papriku predlažem da kupite dimljenu, posebnog je mirisa i okusa.