Meso i pivo se vole, to već znaju i vrapci na grani. A sigurna sam da znate i vi, posebno kada su u pitanju marinade.
Inače, Agram Stout čekam cijelu godinu jer je nažalost sezonsko pivo i da se mene pita, to bih promijenila. Ali ne pita me se pa svako proljeće nestrpljivo čekam ovaj gusti, kremasti stout, neodoljivog okusa prženog slada i ječma, bogate arome i ugodne slatkoće koja završava laganom gorčinom. Tak se lijepo ljubi s čokoladom i mesom, čudo jedno! Ako već niste probali najukusnije muffine s ovom pivom, sada je pravo vrijeme! Recept je na linku https://pricejednekuhace.hr/recept/muffini-s-pivom/
Ovaj sam recept već isprobala sa junetinom i ispalo je opako dobro, samo je meni za nijansu bolje s purećim zabatkom, a vi probajte i odlučite sami.
Trebaju vam samo još hambi peciva ili tortilje, povrće i čaša piva!
Nego, prema legendi, još u 19. stoljeću, kuhao se Agram Stout i čuvao u bačvama Mije Budickog, najpoznatijeg zagrebačkog bačvara! Ma zamislite to!
Tako će za 1-2 stoljeća pisati da se kuhao još u 19. stoljeću, a najviše u hrani koristio baš u 21. stoljeću! I to u mojoj kuhinji, a i vašoj nadam se!
Zašto ova kombinacija mesa i piva ne bi bila glavna zvijezda vašeg uskrsnog stola za ručak!?!
Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad
Upalite pećnicu na 150°C i pripremite zdjelu s poklopcem koja može u pećnicu, ja koristim posudu od gusa (lijevanog željeza).
U zdjelicu stavite ulje i začine te soja umak, med i senf, promiješajte pa dobro utrljajte u meso. Najbolje bi bilo da ovaj korak napravite dan ranije da meso što duže bude „napacano“.
Posudu za pečenje premažite tanko uljem, na dno stavite meso, zalijte sa 1,5 dcl piva, poklopite i ostavite da se peče 2 sata, tj. dok meso ne omekša.
Nakon 2 sata vilicom provjerite meso, trebalo bi biti mekano i lagano se vilicom razdvajati.
Sada meso zalijte s još 1 dcl piva i pecite otklopljeno dodatnih 20 minuta, odnosno, dok se meso lijepo ne zapeče.
Na kraju trebate dobiti sočno, ljepljivo meso koje se doslovno raspada čim ga dotaknete vilicom.
Ukoliko je potrebno, dodajte još malo tekućine, piva i vode.
Ukoliko nemate posudu s poklopcem za pećnicu, meso možete peći u vatrostalnoj posudi koju prekrijte folijom ili u manjem limu za pečenje koji također prekrijte folijom. Kod ovog načina pečenja mesa najvažnije je da se peče dugo i polako.