Iako se recept zove Puretina u umaku sa šampinjonima, možete ga izmijeniti i prilagoditi svojim željama i potrebama. Ukoliko nemate puretinu, odlična je i piletina, a ukoliko ne volite šampinjone, umak napravite bez njih. Prilog također birajte po želji jer ovo jelo paše i uz tjesteninu i uz pire ili njoke. Volim ga jer može stajati u hladnjaku pa uvijek napravim više i imam gotov obrok za 2 dana, samo promijenim prilog i salatu!
Filete puretine posolite i pospite paprom te ostavite sa strane
Luk nasjeckajte na sitne kockice, a šampinjone na ploške.
U tavu na zagrijano ulje stavite peći pureće filete i pecite ih na srednjoj vatri po tri minute sa svake strane, a zatim ih izvadite iz tave.
U tavu u kojoj ste pekli filete zatim stavite nasjeckani luk i posolite ga, a kada omekša dodajte na ploške narezane šampinjone.
Kad šampinjoni omekšaju (10 minuta), u tavu dodajte vrhnje za kuhanje, bijelo vino, začinite peršinom i vratite pureće filete.
Puretinu u umaku zatim kuhajte još 15 minuta na laganoj vatri, provjerite je li potrebno soli, a zatim poslužite uz prilog po želji i salatu.
Ovo jelo može stajati u hladnjaku pa ga možete spremiti za sutra ili dan poslije.
Umjesto puretine, možete koristiti i piletinu.