Za ovo jelo kažu da je talijanski klasik. I da se nikada ne priprema sa klasičnim već sa širokim špagetima, tzv. tagliatellama. Ja ga pripremam s čim stignem i moram priznati da nisam opterećena prilogom. Što imam u kući, to skuham. Život si treba pojednostaviti pa makar ovakvim sitnicama 🙂
Inače, dodavanje pancete mljevenoj junetini daje umaku lagani i fini okus dima. Iako su kuhari izvan Italije desetljećima obilato dolijevali crveno vino u ragu, bijelo vino je također prihvatljivo ukoliko je veoma suho.
Također, talijanski kuhari začinjavaju ragu isključivo i samo s muškatnim oraščićem, solju i paprom. Na spomen češnjaka i začinskih trava padaju u nesvijest stoga ćemo zaključiti da im nije mjesto u ovom umaku. Kod nas je situacija malo drugačija i kao što možete vidjeti, koristimo više začina, a vama predlažem da probate sve i odaberete varijantu koja vam se više sviđa. Buon appetito!
Luk, mrkvu i pancetu narežite na sitne kockice, a češnjak na listiće. Peršin sitno nasjeckajte i ostavite sa strane.
Na maslinovom ulju popržite pancetu, pa dodajte sjeckano povrće (osim peršina) i pecite 10 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte meso i pržite ga još 10 minuta (dok meso ne bude smeđe, a tekućina ispari).
Podlijte crnim vinom i nakon što ispari, dodajte koncentrat rajčice pa dobro promiješajte.
Dodajte sol i papar te kuhajte 2 sata na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Po potrebi dodajte vode.
Dok se ragu kuha, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju i ostavite sa strane.
Nakon 2 sata mesu dodajte mlijeko i promiješajte. Na kraju dodajte peršin, promiješajte i poslužite uz tjesteninu i čašu omiljenog crnog vina.
Jelo može stajati u hladnjaku do 3 dana, a ukoliko meso nije bilo zamrznuto, ragu možete zamrznuti. Tjesteninu koristite integralnu kako biste obrok učinili zdravijim. Za one koji posebno paze na kalorije predlažem umjesto tjestenine koristiti kuhano povrće ili špagete od tikvica.