Osim sebi, pivo volim „natočiti“ i komadu mesa kojeg pečem iz više razloga. Meso preuzima okus piva, slad u sebi ima šećera i zbog toga omogućava karamelizaciju, a kvasac omekšava meso. Wow! Nema boljeg pojašnjenja! Jedino što vam treba u ovom slučaju jest strpljenje i pravovremeno mariniranje, jer što je meso duže u pivu to će biti sočnije. Dakle, minimalno 24 sata 🙂
Pročitala sam jedan dobar članak o pivu u kojem piše da pivo nikada nije bilo samo pivo. Pored toga što je odličan napitak, pivo se može iskoristiti i u mnoge druge svrhe. Osim za dobro društvo i zabavu te razne vrste jela, pivo možete koristiti za još dvije zanimljive stvari: kosu i čišćenje srebra! Da, da, čišćenje srebra iako ne znam tko bi omiljeno pivo iskoristio u tu svrhu, ali vrijedi probati. Čisto da provjerimo da li je istina. Pa evo savjeta:
Nakon ovog recepta i savjeta vikend ću posvetiti da izliječim društvo, kosu, a srebrnine nemam pa ću popiti preostalo pivo 🙂 Pivili!
Naribajte koricu limuna, ocijedite sok limuna i češnjak sitno nasjeckajte.
Pomiješajte sve sastojke za marinadu u limu za pečenje ili vatrostalnoj zdjeli, dodajte meso te ostavite da se marinira minimalno 24 sata prije pečenja.
Za vrijeme pečenja na roštilju, meso lagano premazujte preostalom marinadom. Ako pečete meso u pećnici, obavezno ga prekrijte folijom, lagano pecite na 150°C i svakih pola sata zalijevajte marinadom u kojoj se meso peče. U ovom slučaju prije mariniranja napravite nekoliko rupa na površini mesa kako bi pivo ušlo u unutrašnjost.
Poslužite uz omiljen prilog i salatu.
Stout 4.2 by 5th element odličan je izbor za pivsku marinadu jer tamno pivo zbog velike količine slada daje moćan okus mesu. U marinadu možete dodati i žličicu senfa ako ste ljubitelj. Ostatak piva obavezno popijte :-)