Još jedno jelo koje pripremamo u Maloj školi zdravog doručka! Pogađate, jednostavno, ukusno i zdravo 🙂 Od kada sam otkrila ovaj rižin griz, pšenični (onaj iz djetinjstva) jednostavno je pao u zaborav. Zasluženo sada prvo mjesto zauzima upravo ovaj od riže koji ne sadrži gluten i toliko je lagan da nemate osjećaj da ste nešto pojeli, a siti ste i zadovoljni. Ono što najviše volim kod njega jest što ga mogu jesti i u 10 navečer bez grižnje savjesti i „kamena u želucu“.
Okus je toliko jednostavan da se skuhani slaže s bezbroj kombinacija što ga čini posebnim i svaki dan možete imati isto, a opet drugačije jelo.
Postupak dobivanja rižinog griza jest takav da se riža najprije skuha, zatim se posuši te se potom melje u krupicu. Najčešće je bijele boje, a u odnosu na pšeničnu krupicu ima finiju i glađu teksturu. Upravo zbog toga idealan je npr. za izradu tijesta, gdje preuzima ulogu brašna. Također se koristi u pripremi brojnih slastica i krema.
Za razliku od pšenične krupice koja se dobiva iz endosperma (endosperm – hranidbeno tkivo koje nastaje u sjemenci i služi za prehranu klice tijekom klijanja sjemenke pšenice) pšenice, rižina krupica dobiva se iz cjelovitog zrna riže.
Osim toga, a možda i najvažnija razlika jest u tome što rižin griz, kao i sama riža ne sadrži gluten i zbog toga je prigodan za one koji su osjetljivi na gluten ili ga jednostavno žele izbjeći u svojoj prehrani.
Riža je, između ostalih, također bogata i vitaminima B-kompleksa (B6, B12, tiamin odnosno vitamin B1) koji u tijelu imaju brojne funkcije poput zaštite srca i krvnih žila, bolje pamćenje, pravilan rad probavnog sustava, stvaranje energije, prijenos živčanih impulsa te zdravlje kože i kose.
Osim toga, rižin je griz izvrstan izvor ugljikohidrata. Idealan je izbor u obroku nakon fizičke aktivnosti, a s obzirom na to da je lako probavljiv može ga se konzumirati i nedugo prije fizičke aktivnosti jer ne opterećuje želudac.
Sve sastojke možete kupiti u Tvornici zdrave hrane
Lagano zagrijte mlijeko ili vodu i postupno dodajte griz, stalno miješajući dok se ne upije cijela tekućina. Griz bi trebao poprimiti oblik kaše. Po želji umiješajte nasjeckane orašaste plodove i prebacite u zdjelicu pa dodajte med i pospite cimetom, a kada se ohladi dodajte narezane banane. U vrući griz možete dodati omiljenu čokoladu. Ili izlijte u zdjelice, pričekajte da se ohladi pa dodajte jagode ili neko drugo svježe voće.
Možete koristiti samo vodu, samo mlijeko po želji ili kombinaciju pola-pola. Što se gustoće griza tiče, sami s vremenom odredite koja vam količina griza ili tekućine najbolje odgovara. Ja više volim rijedak griz pa je ovaj omjer taman po mom ukusu.