Jedva sam čekala da mi dođe ovaj dragulj s Pelješca za koji nisam znala što očekivati, a onda nas je osvojio na prvu. Prvo mirisom, a onda okusom.
Uljepšao nam je petak i odmah mi dao za misliti što kuhati i kako ga sljubiti s jelom. Neko pravilo jest da bi ovakvo vino najbolje bilo piti uz jela od mesa i divljači, ali znate mene, uvik kontra! I tako sam se dosjetila rižota jer volim lagano, drugačije pa zašto ne probati i dati šansu ovakvom vinu da se dokaže s rižom i radičem. Posebno s radičem, zahtjevan je onako gorkast, ali sve je ispalo super J
Sagul Selekciju krase dominantne arome tamnog voća koje se isprepliću sa sekundarnim začinskim aromama poput vanilije i dima. S druge strane arome čokolade, rogača, duhana i papra ukazuju na njegovu zrelost. Mamma mia!
Proizvodi ga OPG Vina Violić, Darka Violića iz Kune na, meni posebno dragom, poluotoku Pelješcu. Sorta grožđa, plavac mali, nastala križanjem dviju autohtonih dalmatinskih sorti – crljenka kaštelanskog (u Americi poznatog kao zinfandel, a u Italiji poznatog pod imenom primitivo) i dobričića. Na škrtoj pelješkoj zemlji, osunčan tisućama sunčanih sati, plavac mali daje vrhunsko crno vino, vjerojatno najbolje vino hrvatske vinarske tradicije. E, s ovim bih se složila!
https://www.okusime.com/proizvod/sagul-selekcija-opg-vina-violic/
U mjestu Kuna Pelješka nižu se vinogradi Darka Violića, vinara iz novog naraštaja peljeških vinara, koji zajedno sa svojom obitelji s ljubavlju obrađuje nasade plavca malog, a u svom podrumu proizvodi i njeguje nekoliko izuzetnih vina ove sorte: Sagul Plavac mali, Sagul Selekcija, Sagul Dingač i Sagul Rose. Posebno mjesto u asortimanu Sagul vina zauzimaju Sagul Orange i Sagul Rukatac tradicionalne dalmatinske sorte rukatac (maraština), te Sagul Pošip s juga Korčule. Sljedeće što želim probati je Sagul Orange, zvuči opako!
Ako ste se zapitali, naziv “Sagul” iz Violićevih vina predstavlja latinski naziv lokaliteta na području Kune Pelješke inače poznatog po nazivu Zaguine. To je lokalitet koji obiluje sunčanim satima i područje je na kojem se nalazi dio vinograda Darka Violića.
Probajte svakako i uživajte, a već u ožujku ćemo na radionicama kuhati s vinom i uživati svim čulima 🙂
Recept je napravljen u suradnji s OPG Vina Violić i Okusime.com
Luk očistite i narežite na kockice, a češnjak očistite i narežite na listiće.
Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i pustite nekoliko minuta da se „zažuti“.
Nakon 10 minuta dodajte češnjak, promiješajte i dodajte rižu.
Miješajte par minuta dok se riža ne zastakli sa svih strana. Ovo je jako bitan korak kod kuhanja rižota tako da rižu uvijek malo na ulju i luku pustite da se zastakli bez tekućine.
Dodajte vino, promiješajte i ostavite na srednje jakoj vatri da vino malo ispari.
Za to vrijeme radič narežite na trakice.
Rižoto još nekoliko puta energično promiješajte (ovo je važno da riža pusti škrob, zgusne umak što utječe i na kremoznost).
Podlijte s 2 dcl temeljca, promiješajte i kada tekućina ispari na pola dodajte radič.
Promiješajte i podlijte s još 2 dcl temeljca. Dodajte sol, papar i nastavite miješati nekoliko minuta dok riža ne bude kuhana te dok miješate dodajte preostali temeljac.
Dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi, zatim dodajte ribani parmezan, 2 žlice maslinovog ulja pa još jednom sve dobro promiješajte.
Rižoto poslužite uz čašu vina Plavac mali Sagul selekcija.
Na rižoto prije posluživanja možete dodati tanko narezanu pancetu koju ste ispekli na tavi. Neka bude hrskava i u manjim komadima. Također, nemojte štedjeti na parmezanu :-)