Ovo je jedno od mojih najdražih jela s bundevom, odmah nakon juhe od bundeve Vjerojatno sam to rekla za sva jela s bundevom, ali nemojte mi zamjeriti jer sam doista veliki fan i uživam kao prase u njezinim okusima cijelu zimu. U hladnjaku uvijek imam spremnog pirea, a u zamrzivaču kockice bundeve što znači da doslovno svaki dan mogu jesti neko jela s bundevom. Sva sreća pa i muž uživa inače ne znam tko bi to sve pojeo, ovako zajedno mljackamo i čudimo se kako isto jelo prema istom receptu svaki puta ispadne drugačije (čitaj ukusnije). Ovo je ukusnije i drugačije zbog octa koji je sve samo ne običan i sira Veronikina legenda bez kojeg više ne možemo zamisliti rižoto ili špagete s bundevom. Probajte ovu kombinaciju koja će jelu dati novu dimenziju i više ništa neće biti kao prije.
Bundevu operite, prepolovite, odstranite koštice pa narežite na kockice. Luk i češnjak narežite na sitne kockice i ostavite sa strane. Peršin također nasjeckajte.
Bundevu zamotajte u foliju i pecite u pećnici 20 minuta na 180°C, odnosno dok ne omekša.
Dok se bundeva peče, u dubokoj tavi zagrijte ulje pa dodajte crveni luk i češnjak i kratko pržite dok ne omekšaju.
Zatim dodajte rižu i kratko miješajući prepržite na tavi, a zatim dodajte 1 dcl vode. Kako se riža kuha, polako dolijevajte vodu svako malo pazeći na vrijeme kuhanja riže, a koje je navedeno na pakiranju.
Dok se riža kuha, od bundeve napravite pire štapnim mikserom ili u blenderu.
Kuhanoj riži dodajte pire od bundeve, začine, vrhnje za kuhanje, Cidrani Autumnus i promiješajte. Poslužite toplo, a netom prije posluživanja pospite naribanim sirom Veronikina legenda.
Umjesto hokaido, možete koristit muškatnu bundevu ukoliko vam je draža. Također, bundevu možete i skuhati u malo vode pa pretvoriti u pire štapnim mikserom ili u blenderu, samo imajte na umu da je pečena puno aromatičnija. Umjesto vode možete koristiti temeljac, rižoto će biti još ukusniji.