Pisali ste mi da od svih recepata koje sam objavila s hokaidom tikvom, nedostaje rižoto! Znam da nedostaje, nedostajao je i meni dok sam smišljala nove recepte i igrala se s novim kombinacijama. Taj fini, kremasti i slatkasti rižoto s hokaido tikvom uvijek me oduševi jer svaki put ispadne drugačije. Slaniji, ljući, kremastiji, s pancetom, sa šunkom, više češnjaka, manje vrhnja za kuhanje, kako god, bitno da se opustite i uživate pa će jelo na kraju dobiti vaš pečat i biti baš po vašem ukusu. Već sam potrošila manju zalihu tikve pa s nestrpljenjem očekujem novu isporuku jer ću vam još neko vrijeme kuhati i dijeliti recepte s ovom divnom i zdravom namirnicom!
Tikvu operite, prepolovite, odstranite koštice pa narežite na kockice. Luk i češnjak narežite na sitne kockice i ostavite sa strane. Peršin također nasjeckajte.
Tikvu možete peći ili kuhati. U oba slučaja proces traje oko 20 minuta, odnosno, dok tikva ne omekša. Ukoliko ju pečete, kockice stavite lim za pečenje koji je obložen papirom za pečenje. Ukoliko kuhate, stavite vode tek toliko da prekrije tikvu.
Dok se tikva peče ili kuha, u dubokoj tavi zagrijte ulje pa dodajte crveni luk i češnjak i kratko pržite dok ne omekšaju.
Zatim dodajte rižu i kratko miješajući prepržite na tavi, a zatim dodajte 1 dcl vode. Kako se riža kuha, polako dolijevajte vodu svako malo pazeći na vrijeme kuhanja riže, a koje je navedeno na pakiranju.
Dok se riža kuha, od tikve napravite pire štapnim mikserom ili u blenderu.
Kuhanoj riži dodajte pire od tikve, začine, vrhnje za kuhanje i promiješajte. Poslužite toplo tako da posipate peršin i ribani sir po želji.
Umjesto riže možete koristiti tjesteninu u kom slučaju tjesteninu skuhajte posebno, tikvu pripremite kao u ovom receptu pa na kraju pomiješajte ta dva sastojka na laganoj vatri uz dodavanje istih namirnica koje su navedene za rižoto. Pire od tikve može stajati u hladnjaku do 5 dana pa možete napraviti više pirea i koristiti za nekoliko jela da si skratite vrijeme pripreme. Rižoto možete jesti i drugi dan, samo ga spremite u hladnjak, a prije sljedećeg jela dobro zagrijte i dodajte vrhnja za kuhanje ukoliko je potrebno da ponovno dobijete kremastu strukturu.