Ova je salata posve neočekivano postala kraljica prve radionice zdravog ručka 🙂 Moram priznati da sam bila skeptična i pomalo u strahu dok sam pripremala recepte za Malu školu zdravog ručka jer većina nije navikla na okuse kvinoje, kus-kusa ili amaranta. No, sve je ispalo fenomenalno i ekipa je bila oduševljena pa smo salatu ponovili kod kuće odmah drugi dan. Posebno volim ovakve salate jer uvijek možete kombinirati neko drugo povrće ili voće te pripremu i kombinacije prilagoditi sezonskim namirnicama. Jabuka je bila pravo osvježenje i mala tajna koju sam otkrila polaznicima, doista osvježava svaku salatu i daje posebnu dimenziju okusa 🙂
O ovoj će se salati još dugo pričati, a čekam i nove dojmove sa sljedeće radionice.
Pećnicu upalite na 180°C i pripremite lim za pečenje. Kvinoju dobro isperite pod mlazom hladne vode.
Tikvu operite, prerežite na pola i očistite od koštica pa narežite na kockice. Kockice poslažite na lim za pečenje, pokapajte ghee maslacem, posolite i dobro sve promiješajte rukama pa pecite 20 minuta.
Dok se tikva peče, u lonac stavite 300 grama vruće vode, posolite pa dodajte kvinoju i promiješajte. Stavite kuhati na najjaču vatru pa kada voda proključa, vatru smanjite na pola i kuhajte 10 minuta. Kuhanu i toplu kvinoju začinite maslinovim uljem.
Dok se kvinoja kuha, a tikva peče u pećnici, prokulice očistite, prepolovite i popecite na tavi na maslinovom ulju, posolite na kraju. Prokulice pecite na srednje jakoj vatri maksimalno 10 minuta i pazite da ne zagore jer onda postanu gorke. Dovoljno je da malo omekšaju, ali trebaju ostati al dente tj. hrskave.
U velikoj zdjeli za salatu pomiješajte kvinoju, tikvu, prokulice i oprane listiće špinata, dodajte sol, papar i češnjak pa promiješajte i probajte da li je dovoljno začinjeno.
Rasporedite u zdjelice, dodajte polovice oraha, pospite maslinovim uljem i poslužite. Na vrh svake porcije dodajte kockice svježe jabuke koja će dati posebnu svježinu cijeloj salati.
Za ovu salatu možete umjesto kvinoje koristiti kus-kus, a povrće možete dodati po želji. Mladi luk odlično paše u ovoj kombinaciji kao i svježa rajčica, posebno kada je sezona domaće rajčice. Također, umjesto oraha možete koristiti lješnjake, bademe ili indijske oraščiće.