Obožavam ovakve recepte koji nastanu spontano i u kojima mogu iskoristiti marinirano meso ili meso ostalo od prošlog obroka. A jabuke su mi baš legle, poželjela sam okus zlatnog delišesa i kada sam ih vidjela u dućanu, ideja je došla sama od sebe 🙂 Jedva sam dočekala drugo jutro da sve pomiješam i probam jer prvi put radim ovakvu salatu. Što da vam kažem, polizali smo tanjure i zdjele, a muže je oduševljeno izjavio da sam „opet rasturila“ na moje opće veselje. Osim što je fotogenična, stvarno je ukusna ova „salata“ koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Lagana, a zasitna, baš za proljeće i ljeto kada želite nešto ukusno na brzinu.
Umjesto rikole možete dodati zelenu salatu, a orahe možete zamijeniti listićima badema, kako vam volja. Ja ću ubuduće izbaciti majonezu jer baš ne volim njezin okus, a vi isto napravite najbolju kombinaciju prema svom ukusu.
Ako vas ova salata podsjeća na Waldorfsku, niste pogriješili jer sastojci su jako slični što sam tek kasnije povezala. Dakle, ovo bi mogla biti inačica tog internacionalnog specijaliteta, ali po meni puno ukusnija u ovoj kombinaciji namirnica. Probajte i uživajte!
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Piletinu marinirajte pa ispecite na naglo, sa svake strane 10 minuta. Pečenu piletinu narežite na tanke trakice.
Dok se piletina peče, 4 jabuke operite i izrežite na kockice. Dodajte im majonezu, mileram, soli po želji te pola ocijeđenog limuna, promiješajte i ostavite sa strane.
Ostalim jabukama izvadite sredinu, od svake izrežite 4 ploške debljine 0,5 cm na kojima ćete poslužiti salatu. Ploške pokapajte limunovim sokom da ne promijene boju.
Mini rajčice narežite na 8 dijelova, a rikolu operite i posušite.
Na svaki tanjur stavite rikolu, zatim poslažite 4 ploške jabuke, na njih dodajte kockice jabuke, zatim narezane trakice piletine te na vrh rikolu, rajčicu i orahe.
Po želji možete dodati žličicu senfa sa sjemenkama gorušice, odlično će sljubiti okuse na tanjuru.
Jabukama u majonezi i mileramu osim soli možete dodati i papar. Majonezu možete izbaciti i jabuke samo marinirati u mileramu ili jogurtu ako ste više za light varijantu.