Gledaju me moji dok pripremam ovu salatu i čude se kombinaciji voća i mesa. Kao da već nisu probali ananas i piletinu i ostali oduševljeni. Ali ovo je nešto novo! Lubenica! Pa ona se jede sama, hladna i služi za osvježenje. E to me podsjetilo na djetinjstvo jer kada gledam moju djecu danas koja dobro očiste lubenicu od koštica, onda narežu sve na kockice pa uzmu vilicu i jedu. A mi smo kao djeca jeli onako narezanu šnitu u sjedećem položaju s raširenim koljenima da ne pokapamo noge, grizli i pljuvali koštice, a jelo se sve do zelene kore jer nema bacanja 🙂 I svaki smo put imali brkove od lubenice pa se nakon svakog griza zadovoljno smijali jedni drugima! To su bila vremena!
I kao i svaki puta, dopalo im se, a još jedan argument koji mi je išao u prilog kombinaciji voće i salata jest da lubenica nije voće, tako barem kaže wikipedija.
I nije samo voda u boji koja služi za osvježenje već je bogata manganom, sadrži vitamine B6, B1 i vitamin C, a svi su oni uključeni u rad imunog sustava.
Ako ste probali moju kombinaciju piletine i jagoda onda vam ovo neće biti ništa novo. Kod mene je sve moguće, volim eksperimentirati, probati što više kombinacija i jesti ono što je meni ukusno, a ne što paše ili ne. Ako u hladnjaku imate mariniranu piletinu kao što ja imam uvijek i već sam vam pisala koliko je to praktično, onda vam je svaki ručak gotov za tren 🙂 Uživajte dok ima lubenice, brzo će zima!
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Piletinu marinirajte u maslinovom ulju i začinima po želji (gore sam navela koje ja koristim), zatim ju narežite na trakice.
Salatu operite, očistite i narežite na komade, a luk ogulite i narežite na trakice.
Mini rajčice operite i svaku prerežite na pola
Sir narežite na deblje šnite.
Piletinu ispecite sa svih strana na srednje jakoj vatri da dobije lijepu boju, zatim ju ostavite sa strane.
Na tavi na kojoj ste pekli piletinu, stavite peći sir i kada se ispeče sa svake strane po minutu, izvadite ga sa strane i narežite na kockice.
Sada 4 šnite lubenice očistite od koštica i izrežite na kockice.
U zdjelu za serviranje poslažite sve namirnice jednu do druge.
Sve posipajte sjemenkama sezama.
Umjesto dimljenog i pečenog sira možete koristiti neki drugi poput feta sira, mozzarelle ili ricotte. Također, od povrća možete dodati što god volite ili imate kod kuće, a u svako godišnje doba možete imati različitu salatu od sezonskih namirnica. Ova ljetna kombinacija je posebna baš zbog lubenice koji daje posebnu aromu mesu i sve okuse zaokružuje.