SALENJACI S DIMLJENIM PIVOM

( 0 od 5 )
Loading...
SALENJACI S DIMLJENIM PIVOM
  • 60 mVrijeme pripreme
  • 12 mVrijeme kuhanja
  • 1:20 hGotovo za
Ispiši recept

Salenjaci, salnjaci ili salčići, slatki kolačići od domaćeg tijesta i pekmeza, poznati su i kao hrvatska verzija kroasana. Važan sastojak salenjaka je svinjsko salo koje se prije učestalo koristilo u kuhanju.

Danas većina radi lažne salenjake i umjesto sala koristi maslac, baš kao i ja, što se pokazalo puno praktičnijim.

Naime, teško mi je ponekad pronaći salo, a i ne volim postupak čišćenja sala pa koristim jednostavniju varijantu za koju se maslac pokazao odličnim.

Salenjak je poznat i kao kolač s tisuću listova, preklapa se 3-4 puta i topi se u ustima. Svaka domaćica ima svoj recept pa ih tako neke rade s kvascem, neke umjesto mineralne vode koriste mlijeko, vodu, bijelo vino ili kao ja, pivo.

Fantom 38 iliti Rauchbier Märzen pivo je s okusom i mirisom dima zbog čega se odlično uklopilo u tijesto za salenjake.

Ovo pivo pripada tradicionalnom njemačkom pivskom stilu, srednje je jako ugodnog balansa gorčine i sladnosti, meni ugodno iznenađenje u kojem guštam svakim gutljajem.

Tako ćete i vi, svakim gutljajem i svakim zalogajem. Pivili!

Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad  

 

Ingredients

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Maslac podijelite u 3 dijela, svaki dio zamotajte u prozirnu foliju pa spremite u hladnjak barem 60 minuta prije početka pripreme salenjaka. Ovaj korak možete napraviti i dan prije.

  • Drugi korak

    U zdjelu stavite sve suhe sastojke pa promiješajte.

  • Treći korak

    U drugu veću zdjelu stavite pivo i žumanjke pa dobro promiješajte.

  • Četvrti korak

    Smjesi piva i žumanjaka dodajte pola smjese brašna, promiješajte, pa dodajte ostatak, zatim umijesite rukama.

  • Peti korak

    Tijesto će biti prilično tvrdo kako i treba, nastavite mijesiti na radnoj površini još 3-4 minute.

  • Šesti korak

    Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika, 30x40 cm, debljine 7 mm pa na njega izribajte prvi komad maslaca. Radna površina neka uvijek bude posuta brašnom i malo brašna stavite na tijesto prije nego ga krenete valjati.

  • Sedmi korak

    Preklopite donji dio do polovice, gornji dio preko njega, a zatim bočnu stranu do polovice i drugu preko nje da dobijete debeli komad četvrtastog oblika.

  • Osmi korak

    Spremite u hladnjak na 20 minuta.

  • Deveti korak

    Izvadite iz hladnjaka i ponovite postupak s maslacem i preklapanjima pa još jednom spremite u hladnjak na 20 minuta.

  • Deseti korak

    Nakon 20 minuta još jednom ponovite postupak s maslacem i preklapanjem nakon čega ne spremate tijesto u hladnjak već razvaljate na dimenziju 50x40 cm.

  • Jedanaesti korak

    Sada upalite pećnicu na 200°C i pripremite veliki lim za pečenje koji obložite papirom za pečenje.

  • Dvanaesti korak

    Tanko odrežite rubove koje maknite pa ostatak tijesta narežite na jednake veličine u oblik kvadrata.

  • Trinaesti korak

    Na sredinu tijesta stavite žličicu džema po želji pa ili samo preklopite tijesto i rubove lagano stisnite rukama ili komad tijesta zarolajte u kiflicu.

  • Četrnaesti korak

    Posložite na lim za pečenje s manjim razmacima i pecite 12 minuta.

  • Petnaesti korak

    Posipajte ili uvaljajte u šećer u prahu pa poslužite uz ohlađeno pivo.

Savjet

  • Umjesto džema možete koristiti čokoladni namaz po želji. Prave ćete salenjake dobiti tako da maslac koji ribate po tijestu zamijenite salom. Kako nisam ljubitelj sala i teško ga je danas pronaći, maslac se pokazao praktičnijim.

Call to action banner image
x

Lost Password