Ako se pitate kako schwarzwald u čaši pa još s trešnjama i chia sjemenkama u vinu, totalno vas razumijem. Na prvu je i meni zvučalo čudno, ali vjerujte da treba probati i uživati u sasvim novom ruhu ovog njemačkog klasika.
Priznajem, trebalo mi je par dana da „provarim“ ovu ideju i krenem s izradom, mislila sam kako nema šanse da svi ti okusi budu izbalansirani.
Upravo su arome trešanja, kompota crvenih jabuka, višanja i šljiva u vinu zaslužne što sam baš ovaj Plavac mali odabrala za izradu deserta i nisam požalila. Osvježavajući, lagan, ukusan, jednostavan za pripremu, apsolutno je zaslužio biti ljetni kralj svakog stola, a svojim će izgledom i aromama osvojiti svakoga.
Ne znam da li ste znali, chia sjemenke u vodi jako brzo nabubre, ali u alkoholu (vinu) baš polako što mi je bilo posebno zanimljivo otkriće kod izrade ovog deserta. Stavila sam u jednu zdjelicu vodu, u drugu vino, dodala chia sjemenke i promatrala što se događa. U vodi su nabubrile puno brže te mi se učinilo da u vinu uopće neće nabubriti. Dosjetila sam se pomiješati vodu i vino što je ubrzalo postupak bubrenja, ublažilo okus i miris alkohola i na kraju ispalo kao super ideja. Čovjek stvarno uči dok je živ.
Uživajte i ne zaboravite na ostatak vina u butelji dok izrađujete desert! Tko zna kakve će i vama ideje pasti na pamet.
Još jedan recept s ovim vino pogledajte na linku https://pricejednekuhace.hr/recept/junetina-u-crnom-vinu/
Recept je napravljen u suradnji s Vina Palihnić i Okusime.com
Chia sjemenke prelijte vodom i vinom i ostavite sa strane da bubre najmanje 30 minuta. Povremeno promiješajte.
Trešnje operite i polovici trešanja izvadite koštice.
Na laganoj vatri zagrijte 250 ml vrhnja za šlag, dodajte natrganu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi.
Preostalo vrhnje istucite u šlag.
U 4 čaše rasporedite chia sjemenke, dodajte istučeni šlag pa nekoliko trešanja bez koštica u svaku čašu.
Prelijte ganacheom od čokolade, ukrasite trešnjama i poslužite.
Chia sjemenke možete namočiti večer prije, tako ćete ih sljedeći dan imati spremne za izradu deserta. Umjesto trešanja možete koristiti višnje ili bobičasto voće po želji.