Mene vam miris kokosa oduvijek baca u trans. Podsjeća me na djetinjstvo i coppertone s kojim smo se svi trackali, veliki i mali i poslije se htjeli međusobno pojesti. Cijele su plaže mirisale na kokos. Odjeća, ručnici, posteljina, kosa…
Iako ovdje nije riječ o mirisu već okusu, sve je to povezano. Emocije, sjećanja, osmijesi, obitelj, uspomene i ljubavi. Sve ima okus i miris kokosa.
Otkrit ću vam i malu tajnu, moj najdraži kupovni desert je raffaello kojeg bih ponijela na pusti otok jer to je ljubav do kraja života!
Sirove su me torte osvojile na prvu i od tada su moj prvi i najbolji izbor. Namirnice ionako većinom imam kod kuće, samo vodim računa namočiti orašaste plodove na vrijeme i uz malo dobre volje, torta je gotova za tren.
Nema pečenja, nema brašna, jaja, bijelog šećera, istu podlogu možete koristiti za razne varijante i kreme, zasitna je i jakooooo ukusna.
I zamislite, napravite tortu, držite u škrinji i uvijek imate gotov zdravi desert za sebe ili goste. Nevjerojatno zvuči posebno jer svi želimo uštedjeti vrijeme, jesti zdravije i uvijek imati pri ruci nešto slatko! Pa evo rješenja, napravite si za ljeto u Zagrebu ili za more i uživajte zdravo!
Indijski oraščiće namočite u vodi, vode je dovoljno kada prekrije sve oraščiće. Ovaj korak je najbolje napraviti večer prije, a ukoliko nemate vremena, barem 2-3 sata da omekšaju jer ćete u tom slučaju lakše napraviti kremu.
Bademe blanširajte tako da u lonac stavite cca 300 ml vode i kada proključa ubacite sirove bademe. Neka se kuhaju točno 1 minutu nakon čega ih odmah ocijedite i isperite hladnom vodom. Zatim prebacite na kuhinjsku krpu i tapkajte krpom da se posuše nakon čega trljajte među dlanovima i kora će se sama odvajati od badema.
Pripremite kalup za tortu promjera 16 cm, maksimalno 21 cm.
Sada sve sastojke za podlogu stavite u sjeckalicu ili blender i miješajte dok smjesta ne postane kompaktna i ljepljiva.
Dobivenu smjesu utisnite u kalup i stavite u hladnjak.
Sve sastojke za kremu stavite u blender ili sjeckalicu i dobro promiješajte do glatke smjese.
Dobivenu smjesu rasporedite po podlozi i zatim tortu ostavite u zamrzivaču preko noći. Možete i samo u hladnjaku, ja sam tako i bila sam baš zadovoljna.
Tortu možete u zamrzivaču držati nekoliko mjeseci, cijelu ili ako vam ostane koji komad, jednostavno zamrznite i uživajte naknadno.
Možda će vam se učiniti kao mala torta, ali izuzetno je zasitna pa će vam potrajati nekoliko dana. U kremu možete dodati svježe voće po želji i na kraju ukrasiti čokoladom.