Jako volim ovo jelo i često je na našem stolu, s vinom ili bez. Baš sam istraživala koliko naziva ima za dagnje pa sam se dobro nasmijala – zovu ih još mušule, mušmule, pizdice, pedoće. Svaki kraj ima svoj naziv što me ne čudi, ali za neke od njih nikada nisam čula. Dagnja je zapravo naša najčešća školjka i nalazimo je gotovo posvuda. Njezino je meso ukusno i vrlo hranjivo, posebno uz maslinovo ulje i svježe začine. Bogat su izvor minerala te izvrstan izvor željeza, fosfora i selena. Bogate su i kalcijem, jodom, kalijem i natrijem. Od vitamina sadrže vitamin A, folnu kiselinu i vitamin C. Uz sve to su jeftine, ukusne i brzo gotove pa mislim da nam ne treba više razloga da ih češće pripremamo i uživamo u njihovu okusu.
Neočišćene i zatvorene školjke ostružite i dobro operite pod mlazom hladne vode. Ako ih nećete koristiti odmah, stavite ih u zdjelu pa prekrijte mokrom krpom, a zatim u hladnjak. Otvorene školjke bacite odmah.
Luk narežite na ploške, a češnjak na listiće. Peršin sitno nasjeckajte i ostavite sa strane. Jakobove kapice također očistite i ostavite u hladnjaku.
U dubljoj posudi na zagrijanom ulju, na srednje jako vatri, prepržite luk i nakon 5 minuta dodajte češnjak. Promiješajte i odmah dodajte oprane i ocijeđene škampe i kozice.
Kratko ih popržite (3 minute) pa dodajte dagnje, podlijte s 2 dcl vina i kuhajte poklopljeno dok se dagnje ne otvore. Povremeno protresite posudu.
Kada se dagnje otvore, a škampi promijene boju, dodajte preostalo vino pa kuhajte još 5 min. Po potrebi dodajte soli i papra.
Izvadite meso iz jakobovih kapica pa ga lagano prepržite na maslinovom ulju. Zatim vratite u školjke, pokapajte maslinovim uljem i zalijte umakom od vina u kojem ste kuhali školjke i rakove. Obavezno bacite sve dagnje koje se nisu otvorile nakon kuhanja. Prije posluživanja sve pospite peršinom i poslužite uz prepečeni kruh i omiljeno vino!
U ovom receptu možete koristiti samo dagnje, ovisno što volite i koje su vam kombinacije najdraže. Kada čistite dagnje, obavezno bacite sve koje su se prije kuhanja otvorile i sve koje se nakon kuhanja nisu otvorile. Bijelo vino možete zamijeniti i crnim.