Školjke i rakovi u bijelom umaku

( 0 od 5 )
Loading...
  • Priče jedne kuhače RECEPTI (21)
  • Priče jedne kuhače RECEPTI (22)
  • Priče jedne kuhače RECEPTI (23)
  • 4 osobeBroj osoba
  • 20 mVrijeme pripreme
  • 25 mVrijeme kuhanja
  • 45 mGotovo za
Ispiši recept

Jako volim ovo jelo i često je na našem stolu, s vinom ili bez. Baš sam istraživala koliko naziva ima za dagnje pa sam se dobro nasmijala – zovu ih još mušule, mušmule, pizdice, pedoće. Svaki kraj ima svoj naziv što me ne čudi, ali za neke od njih nikada nisam čula. Dagnja je zapravo naša najčešća školjka i nalazimo je gotovo posvuda. Njezino je meso ukusno i vrlo hranjivo, posebno uz maslinovo ulje i svježe začine.  Bogat su izvor minerala te izvrstan izvor željeza, fosfora i selena. Bogate su i kalcijem, jodom, kalijem i natrijem. Od vitamina sadrže vitamin A, folnu kiselinu i vitamin C. Uz sve to su jeftine, ukusne i brzo gotove pa mislim da nam ne treba više razloga da ih češće pripremamo i uživamo u njihovu okusu.

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA

  • Prvi korak

    Neočišćene i zatvorene školjke ostružite i dobro operite pod mlazom hladne vode. Ako ih nećete koristiti odmah, stavite ih u zdjelu pa prekrijte mokrom krpom, a zatim u hladnjak. Otvorene školjke bacite odmah.

  • Drugi korak

    Luk narežite na ploške, a češnjak na listiće. Peršin sitno nasjeckajte i ostavite sa strane. Jakobove kapice također očistite i ostavite u hladnjaku.

  • Treći korak

    U dubljoj posudi na zagrijanom ulju, na srednje jako vatri, prepržite luk i nakon 5 minuta dodajte češnjak. Promiješajte i odmah dodajte oprane i ocijeđene škampe i kozice.

  • Četvrti korak

    Kratko ih popržite (3 minute) pa dodajte dagnje, podlijte s 2 dcl vina i kuhajte poklopljeno dok se dagnje ne otvore. Povremeno protresite posudu.

  • Peti korak

    Kada se dagnje otvore, a škampi promijene boju, dodajte preostalo vino pa kuhajte još 5 min. Po potrebi dodajte soli i papra.

  • Šesti korak

    Izvadite meso iz jakobovih kapica pa ga lagano prepržite na maslinovom ulju. Zatim vratite u školjke, pokapajte maslinovim uljem i zalijte umakom od vina u kojem ste kuhali školjke i rakove. Obavezno bacite sve dagnje koje se nisu otvorile nakon kuhanja. Prije posluživanja sve pospite peršinom i poslužite uz prepečeni kruh i omiljeno vino!

Savjet

  • U ovom receptu možete koristiti samo dagnje, ovisno što volite i koje su vam kombinacije najdraže. Kada čistite dagnje, obavezno bacite sve koje su se prije kuhanja otvorile i sve koje se nakon kuhanja nisu otvorile. Bijelo vino možete zamijeniti i crnim.

Ostavite komentar

Call to action banner image
x

Lost Password