SLANA PITA OD SKUTE I ŠPINATA

( 0 od 5 )
Loading...
SLANA PITA OD SKUTE I ŠPINATA
  • 20 mVrijeme pripreme
  • 35 mVrijeme kuhanja
  • 55 mGotovo za
Ispiši recept

Veliki sam ljubitelj skute koju mogu jesti samu, u slanim ili slatkim kombinacijama, iako najviše biram one slane od kojih moje nepce doslovno pjeva.

Kako mi je stigla skuta iz Paške sirane, a u hladnjaku sam imala mladog špinata, ideja za ovu pitu je nastala vrlo brzo makar sam se dvoumila između zdrave i klasične verzije.

Da ne bude sve sa zobenim pahuljicama, iako možete napraviti i takvu varijantu tako da u zdjelu stavite sve sastojke, umjesto kora dodate zobene pahuljice i izlijete u lim za pečenje, odlučila sam se za klasiku s korama koje zapravo obožavam, a tako rijetko jedem.

Sjemenke na vrhu su dale poseban hrskavi tač tako da svakako isprobajte i da ne zaboravim, ako vam ostane, pita je drugi dan još ukusnija.

Idealna je za ručak ili večeru, možete razveseliti goste ili ponijeti za gablec na posao. Uživajte!

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Odvojite 4 žumanjka od bjelanjaka. 2 jaja ostavite za kasnije.

  • Drugi korak

    U dublju zdjelu stavite skutu i grčki jogurt pa izmiksajte.

  • Treći korak

    Dodajte žumanjke, maslinovo ulje i sol pa još kratko promiješajte.

  • Četvrti korak

    Odvojite 2 dcl sa strane, trebat će vam za kasnije.

  • Peti korak

    U preostali dio smjese dodajte tučeni snijeg od 4 bjelanjka i špinat pa promiješajte kuhačom.

  • Šesti korak

    Upalite pećnicu za 190°C i pripremite lim za pečenje.

  • Sedmi korak

    U onih 2 dcl smjese od sira i jogurta umiješajte 2 cijela jaja.

  • Osmi korak

    Na dno lima za pečenje stavite 2 zgužvane kore pa prelijte smjesom u kojoj je špinat. Rasporedite tako da imate za nekoliko redova.

  • Deveti korak

    Zadnji red kora prelijte smjesom koju ste ostavili sa strane, u koju ste umiješali 2 jaja.

  • Deseti korak

    Pitu izbodite nožem na nekoliko mjesto skroz do dna, po želji pospite sjemenkama, prekrijte folijom i stavite peći.

  • Jedanaesti korak

    Pecite 20 minuta sa folijom, zatim zadnjih 15 minuta maknite foliju i pitu zapecite dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

  • Dvanaesti korak

    Ohladite i poslužite.

Savjet

  • Umjesto špinata možete koristiti blitvu, a umjesto grčkog jogurta običan tekući.

Call to action banner image
x

Lost Password