Godinama nisam bila ljubitelj smokava, sve dok nisam slučajno probala baš ove ljubičaste. Prvo sam ih počela koristiti za ledeni vjetar, zatim malo kombinirati uz svježi sir pa kako mi je okus bio sve više privlačan, završilo je s ovim receptom i drugim ludim kombinacijama s pršutom, sirom, grožđem i dobrim vinom 🙂
I dalje neću samo tako pojesti svježu smokvu s drveta na moru, ali ovu itekako hoću, posebno u ovim ludim kombinacijama sa sirom, vinom ili hladnom mascarpone kremom.
Posebno su mi zanimljive od kada sam saznala da pomažu u preveniranju dijabetesa jer se nakon njihove konzumacije može sniziti koncentracija glukoze u krvi, a imaju i laksativna svojstva jer stimuliraju rad crijevnih mišića i tako mogu poboljšati probavu.
Priznajem da sam ih najviše koristila za uklanjanje bradavica i to one svježe ubrane na plaži, a od ove jeseni ih koristim za uživanje, posebno ovu neodoljivu ljubičastu sortu!
Pancetu narežite na sitne kockice i pržite na tavi bez ulja dok ne postane hrskava.
Za to vrijeme narežite skutu, zdrobite vilicom, dodajte kiselo vrhnje i autumnus pa dobro promiješajte.
Smokve razrežite po sredini tako da napravite križ i dobijete 4 dijela, samo pazite da ne razrežete do kraja. Smokva se treba lijepo rastvoriti na 4 dijela, bez da se raspadne.
Smokve napunite smjesom skute, pospite hrskavom pancetom i na svaku stavite na vrh jedan pekan orah.
Poslužite odmah uz omiljeno piće.
Umjesto skute možete koristiti svježi sir ili ricottu. Recept možete kombinirati i s tostiranim kruhom tako da smjesu od sira namažete na kruh, a zatim posložite narezane smokve i orahe.