Ako niste znali, avokado je voće i to tropsko, a smoothie od avokada je jako zdrav, zasitan i jednostavan doručak ili večera.
Bogat je nezasićenim masnim kiselinama, dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Meni vrlo ukusan (nakon što sam se navikla na okus) i nekako podatan za razne kombinacije.
Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija avokada može poboljšati lipidni profil i rad crijeva te zaštititi vid i obnoviti stanje kože.
U usporedbi s drugim voćem, avokado ima znatno veći udio masti. Konzumacija avokada povezana je s mnogim zdravstvenim beneficijama, među kojima je i smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Možete ga kombinirati u desertima, a jedan od njih je ovdje
Avokado – nutritivne vrijednosti
100 g avokada sadrži 160 kcal te 15 grama masti, od čega 11.8 grama nezasićenih masnih kiselina; 7 grama dijetalnih vlakana; 2 grama proteina; 10 miligrama vitamina C; 485 miligrama kalija; 12 miligrama kalcija i 29 miligrama magnezija.
Ako želite izračunati što unosite jednim avokadom u organizam, uzmite u obzir da je pola avokada težine 68 grama što je 109 kcal.
Unosom 100 gr avokada svoje ćete tijelo opskrbiti i s 29% potrebnog dnevnog unosa vitamina B5, 22% B6 i folne kiseline koja je važna za brojne metaboličke procese kao što su obnova stanica i crvena krvna zrnca.
Kakav avokado jesti
Nekad nije jednostavno odabrati avokado prave zrelosti koji bi trebao biti mekan na dodir, ali ne previše mekan. Savršeno zreli avokado treba pojesti što prije jer brzo truli, a ako ne želite truljenje držite ga u hladnjaku.
Ako je pak pretvrd, nije ukusan i jako je gorak, a proces sazrijevanja možete ubrzati tako da ga stavite u plastičnu vrećicu skupa sa jabukom ili bananom ili jednostavno u košaru s voćem u kojoj su banane i jabuke.
Uvijek kupite i tvrđi avokado koji ćete konzumirati za nekoliko dana, neka polako zrije, a vi ćete uvijek imati pri ruci ovo zdravo i hranjivo voće.
Avokado – ljekovitost
Stručnjaci kažu da štiti vid, sadrži više kalija od banana, obnavlja kožu te ga možete koristiti i za njegu kože i kose i poboljšava probavu.
Ako tek uvodite avokado u prehranu, probajte ovaj recept zbog kojeg ćete se zaljubiti u ovo voće na prvu.
Ljubitelji tosta ovu namirnicu mogu probati u kombinaciji s ukusnim gljivama, recept je na linku
Avokado prepolovite, maknite košticu, odvojite ga žlicom od kore i ubacite u blender.
Dodajte ostale sastojke uključujući led.
Miksajte u blenderu dok ne dobijete kremastu strukturu.
Provjerite okus i po potrebi dodajte sol, a gustoću regulirajte vodom.
Smoothie možete razrijediti i piti ili ostaviti gušću teksturu pa ga pojesti žlicom.
U smoothie možete dodati mjericu proteina za još zdraviju varijantu. Također, okus avokada malo možete poboljšati jabukom ili bananom.