Ljeto su smoothiji i to u svim duginim bojama. Kako je sezona borovnica, svaki su dan na mom stolu u raznim kombinacijama od smoothija do sladoleda, recepte ću napisati u narednim danima.
Nego, studije kažu da ljudi koji svakodnevno jedu zeleno lisnato povrće mogu održati svoj um oštrijim kako stare. O, pa to su divne vijesti! Zamislite samo koliko će dugo um biti oštar nakon toliko špinata, brokule, blitve, zelene salate i raznih čuda koja jedemo svaki dan, muž i ja baš volimo zeleno.
Nadam se da je i kod vas slično, zanimljivo je kako odrastamo i „starimo“ sve više volimo i odgovara nam lagana, zelena hrana od koje smo kao djeca bježali glavom bez obzira.
Medicinski časopisi također često naglašavaju kako je za dobro zdravlje potrebno dnevno pojesti 2-3 porcije zelenja. E pa da znate, jedna porcija zelenja jednaka je jednoj zdjelici kuhanog zelenja ili dvije zdjelice sirovog zelenja. Puno je to zelenja ako mene pitate i na prvu se čini nemoguće, ali zapravo izvedivo jer velika zdjela koju pojedem za ručak sigurno sadrži dvije manje. Tu količinu dugo jedem, puno žvačem zbog čega imam osjećaj da sam jaaaako puno pojela, dugo sam sita i unosim u organizam puno vlakana.
Nadalje, savjetuju da dan započnete sa smoothijem od špinata baš kao i Mornar Popaj, zato i donosim ovaj zanimljiv, jednostavan i brz recept.
I još jedan savjet. Ako niste ljubitelj okusa sirovog špinata, kupite za početak onaj baby, blažeg je okusa, a možete ga koristiti i u salati. Probajte, svidjet će vam se i zapamtite, zeleno je zdravo!
Voće i povrće operite, jabuke očistite (ne treba guliti) i narežite na kocke, a bananu ogulite i narežite na kolutove.
U blender stavite špinat, jabuke i bananu, dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte.
Blender neka miješa sastojke dok ne budu usitnjeni i povezani u lijepu, gustu smjesu.
Ako vam je previše gusto, dodajte još vode. U slučaju da je previše rijetko, dodajte još zobenih pahuljica.
Špinat i jabuka se jako vole, čak vam u ovoj kombinaciji nije potrebna banana pa je slobodno izbacite ukoliko vam neće faliti slatkoće. Zobene slobodno zamijenite heljdinim pahuljicama.