Šnenokle! Divni žličnjaci od snijega koji u gustoj i mirisnoj kremi oduševljavaju svako nepce! Potrebno je samo malo dobre volje i strpljenja i možete sami napraviti omiljeni desert iz djetinjstva! Domaća jaja, malo šećera, aroma vanilije, bez brašna, čine ovaj desert laganim i osvježavajućim. Iznenadite ukućane i za promjenu baš vi pripremite ovaj desert mami ili baki, baš kao što su one vama kada ste bili mali!
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Mlijeko stavite kuhati na laganu vatru do vrenja. Dodajte ekstrakt vanilije
Pripremite 100 grama šećera, bjelanjke malo posolite i dodajte 2 žlice šećera oduzete od 100 grama šećera koji ste pripremili. Miksajte bjelanjke u snijeg dok ne dobijete čvrstu smjesu.
Žumanjke izmiksajte s ostatkom šećera.
U kipuće mlijeko stavljajte žlicu po žlicu snijega (ja koristim žlicu za sladoled jer ispadnu pravilne loptice od bjelanjaka), okrenite ih žlicom pa izvadite šupljikavom žlicom na poseban tanjur. Ovaj korak radim u maloj zdjeli pa postupak s bjelanjcima ponavljam 3 puta. Za to vrijeme mi se hlade već napravljene loptice.
Skinite mlijeko s vatre pa dodajte par vrućeg žlica mlijeka u izmiksane žumanjke, a potom lagano ulijte izmiksane žumanjke u mlijeko uz stalno miješanje. Vratite na vatru i kuhajte miješajući dok se krema lijepo ne ugusti. Ovdje napominjem da ne očekujete da će krema biti gusta kao za puding ili kremšnite, jednostavno će se malo zgusnuti, a kako se bude hladila, biti će sve gušća.
Stavite kuhanu kremu u zdjelicu i ostavite hladiti nekoliko minuta, a zatim stavite u hladnjak. Prije posluživanja u kremu ubacite par loptica od snijega i pospite s malo kakaa ili čokolade u prahu.
Ovaj desert može napraviti i dan ranije ako nemate vremena, a želite da bude spreman i fino rashlađen kada dođete kući ili vam dođu gosti. Moderniju verziju šnenokli možete napraviti u visokim čašama sa šlagom i sezonskim voćem.