Ovu sam tortu vidjela kod instagram frendice Pregacha i odmah se zaljubila. Izgledala je sočno i ukusno, spremila sam recept i čekala pravu priliku.
Onda smo pozvali prijatelje na druženje i znala sam koji ću desert poslužiti, nije bilo dvojbe. Iako sam se bojala kako ću napraviti karamel, ispalo je da je vrlo jednostavan, samo treba paziti na temperaturu. Samo da znate, torta nije brzo gotova, ima tu puno posla i treba biti strpljiv.
Zato sam i napisala da kremu i biskvit pripremite dan ranije, u kuhinji vam tako neće biti kaos jer vam treba puno zdjela pa za tren izgleda kao da je pala bomba. No, neka vas to ne obeshrabri, torta je vrijedna svake minute truda, sve ćete zaboraviti kada uzmete prvi zalogaj.
Nisam imala crunch kikiriki maslac pa sam u kremu ubacila glatki (radim domaći po ovom receptu https://pricejednekuhace.hr/recept/domaci-maslac-od-kikirikija/ ) i dodala usitnjeni kikiriki s kojim sam na kraju i ukrasila tortu prije posluživanja.
Torta nije previše slatka, lagana je i nema maslaca (samo 50 gr u karameli) tako da će nestati u tren oka. Ono što ću sljedeći put promijeniti jest da ću karamel staviti preko svakog sloja kreme, ne samo po vrhu torte. To će vjerujem potpuno promijeniti okus i doživljaj. Uživajte i javite dojmove!
Maslac za karamel stavite na sobnu temperaturu da omekša.
Prvo pripremite kremu tako da 500 ml mlijeka stavite kuhati sa šećerom, a preostalih 100 ml pomiješate sa praškom za puding.
Kada mlijeko zavrije, dodajte mlijeko pomiješano s pudingom i kuhajte par minuta da se puding zgusne.
Maknite s vatre pa u toplu kremu dodajte maslac od kikirikija i miješajte dok se sve ne poveže.
Poklopite prozirnom folijom i stavite kremu hladiti.
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite kalup za pečenje promjera 26 cm koji obložite papirom za pečenje.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli i ostavite sa strane.
Žumanjcima dodajte šećer, kavu i kokosovo ulje, pa miksajte dok smjesa ne posvijetli i ne poveća volumen.
Dodajte prosijane suhe sastojke i miksajte da se sve sjedini.
Na kraju, kuhačom ili špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu istresite u kalup, poravnajte i pecite 30 min.
Biskvit izvadite, ohladite i prerežite na 3 jednaka dijela.
U širu zdjelu ili tavu stavite topiti šećer. Prvo na najjaču temperaturu i pustite da se krene topiti. Ako koristite indukciju, nema bude iste veličine kao zdjela (širine), ako koristite plin, pazite da plamen ne prelazi rubove zdjele. Ovo je bitno radi ravnomjernog topljenja šećera
U drugu manju zdjelu stavite na najmanju temperaturu grijati vrhnje za šlag.
Kako šećer počinje mijenjati boju (prvo će se topiti na rubovima), lagano smanjujte temperaturu i kuhačom lagano miješajte da se brže otopi.
Kada se šećer otopi i postane tamno zlatne boje, dodajte ugrijao vrhnje za šlag i nastavite miješati.
Šećer će postati tvrd ispod vrhnja za šlag, ali nastavite miješati na najmanjoj vatri dok se sve ne otopi. Može potrajati i 10 minuta, budite strpljivi i kuhačom lagano drobite komade šećera.
Smjesta će se zgusnuti i dobiti lijepu boju, ostavite je sa strane da se ohladi.
Za ganache ugrijte vrhnje za šlag skoro do vrenja, pa dodajte sitno sjeckanu čokoladu. Miješajte dok se smjesa ne ujednači.
Sada mikserom umutite 250 ml vrhnja za šlag, a zatim ga dodajte ohlađenoj puding kremi i miksajte dok ne postane lijepo maziva i srednje čvrsta.
Na pladanj za posluživanje stavite jednu koru biskvita. Vratite obruč kalupa za tortu.
Biskvit prelijete s par žlica mlijeka, pa namažite s pola snickers kreme. Stavite drugi biskvit, opet par žlica mlijeka, zatim namažite drugu polovicu kreme.
Na kraju stavite i treći biskvit, prelijte ga s par žlica mlijeka i na njega stavite karamel.
Karamel poravnajte i na njega izlijte ganache pa tortu stavite hladiti.
Kremu možete skuhati dan ranije kao i ispeći biskvit, to će vam olakšati pripremu torte. Kore umjesto mlijekom, možete lagano natopiti kavom s malo vanilije.