Fotku ovog kolača ugledala sam na instagramu kolegice i odmah znala da ću ga ispeći vrlo brzo. Toliko je izgledao sočno da sam čak i ja, koja nisam ljubiteljica čokoladnih kolača, pala na izgled i sastojke. Gdje god ima bademovog brašna, tu sam i moram probati J Kalup koji imam za banana bread je dimenzija 28 (dužina) x12 (širina) tako da će dobiti konkretan komad kolača koji će vam potrajati 2-3 dana ili kao u mom slučaju samo jedan dan. Jer kćer i muž, a zatim i frendica od kćeri, toliko su bili oduševljeni da je nestao prije nego sam uspjela uopće ispričati kako je kolač nastao i što sve ima u njemu. Svi smo se složili da je mrvicu gorak, ali stvar je spasila krema kojom narezan kolač možete obilato zaliti i uživati u svakom zalogaju. Za dodatni dojam ukrasite ga voćem, šlagom ili sladoledom!
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite duboki lim za pečenje, kao onaj za banana bread i obložite ga papirom za pečenje. Ukoliko nemate takav lim, pripremite klasičan pa ćete pečeni kolač rezati na kocke.
Ako maslac niste otopili na sobnoj temperaturi, otopite ga u mikrovalnoj pećnici pa dodajte šećer, jaja i sve zajedno pjenasto umutite.
Za to vrijeme stavite topiti na pari 100 gr čokolade za kuhanje, a preostalih 50 gr nasjeckajte na sitne komadiće.
Sve suhe sastojke pomiješajte zajedno u zdjelu pa u smjesu od jaja dodajte prvo pola suhe smjese i dobro promiješajte mikserom.
Zatim dodajte grčki jogurt, promiješajte i onda dodajte preostalu količinu suhih sastojaka.
Sada dodajte otopljenu čokoladu i čokoladu narezanu na sitne komadiće, sve promiješajte kuhačom i stavite peći 60 minuta.
Dok se kolač peče pripremite kremu tako da čokoladu za kuhanje na laganoj vatri otopite u vrhnju za šlag.
Pečeni kolač malo ohladite pa prelijte kremom. Ukrasiti možete usitnjenim orašastim plodovima po želji ili voćem.
Čokoladu možete koristiti koju želite ili koju u tom trenutku imate kod kuće. Ja sam prvi put koristila onu sa 72% kakaa i kolač je bio za nijansu previše gorak pa sami isprobajte i odaberite koja vam najviše odgovara. Možete koristiti i bijelu čokoladu ako ste ljubitelj Što se šećera tiče, ja koristim brezin ili kokosov, jednostavno sam navikla na njihove okuse, a brezin ima oko 40% manje kalorija od bijelog.