SOČNI MUFFINI S LIMUNOM

( 0 od 5 )
Loading...
  • 10 mVrijeme pripreme
  • 30 mVrijeme kuhanja
  • 40 mGotovo za
Ispiši recept

Ponekad mi se čini da je muffin najrasprostranjeniji kolač na svijetu, gdje god pogledam vidim neki muffin, slatki ili slani.
Ovaj sam kolač prvo ispekla u duguljastom kalupu za kruh i pola smo smazali odmah, a onda mi je palo na pamet da za kćer i njezine prijateljice napravim istu stvar u obliku muffina i moram priznati da je brže gotovo (kraće se peče) i na kraju efektnije izgleda. Iako sam veliki obožavatelj kremastih kolača, ništa na svijetu mi ne može zamijeniti sočan, mirisan, biskvitni kolač.

KRATKA POVIJEST MUFFINA

Engleski muffin je vrlo različit od američke verzije koja koristi prašak za pecivo. Engleski kolač ima vrlo staru povijest i još uvijek nezaobilazno u receptu koristi kvasac što ga čini više kruhom nego kolačem. Pečen u obliku diska posluživao se u pečenoj i prženoj varijanti. Riječ kolač proizlazi iz francuske riječi moufflet, koja se često primjenjuje na kruh i znači mekano.

Engleska je verzija različita od moderne verzije brzog kruha, izrađeni su od tijesta te pečeni na vrućim odljevcima od lijevanog željeza. Vjeruje se da imaju dugu kulinarsku povijest koja datira iz Walesa iz 10. stoljeća. Sastojci ovog kolačića su povoljni i skromni, a i jednostavan je za pripremu pa se ranije smatrao hranom nižih klasa te na tzv. teatable nije dospio sve do 18. stoljeća. Najveću je popularnost doživio tijekom 19. stoljeća te je ovaj kolač postao popularna poslastica u Britaniji.

SVJETSKI DAN MUFFINA

Toliko su popularni da su dobili svoj dan, 20. veljače obilježava se svjetski dan muffina.

Days of the year prenosi dirljivu priču kako se uopće počeo obilježavati, a koja je dirnula mnoge. Naime, zaposlenik jedne tvrtke koja se bavi tehnologijom, Jacob Kaufman, svakog je jutra na putu do posla kupio punu vreću muffina i dijelio ih beskućnicima po gradu. Godinama je to radio, ali nitko nije znao za njegovu velikodušnu gestu i naviku sve dok ga nije otkrila blogerica Julia Levy i napravila intervju s njim. Duo je ubrzo shvatio da bi kroz ovaj mini projekt dijeljenja muffina mogli više pomoći beskućnicima, pa su tako pokrenuli svjetski dan muffina kada ljudi peku ove ukusne kolačiće, prodaju ih i novac daju u humanitarne svrhe.

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Upalite pećnicu na 180°C i pripremite kalup za muffine i papirnate košarice.

  • Drugi korak

    U dublju zdjelu stavite jaja, dodajte šećer, vanilin šećer i dobro promiješajte mikserom.

  • Treći korak

    Dodajte sve ostale sastojke i još jednom promiješajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.

  • Četvrti korak

    Ako želite, sada dio voća možete dodati u smjesu i lagano promiješati.

  • Peti korak

    Oni koji ne žele voće u biskvitu, neka smjesu podijele ravnomjerno u kalupe za muffine, posipaju voćem, listićima badema ili krupnim šećerom.

  • Šesti korak

    Pecite 25-30 minuta, ovisno o pećnici. Svakako nakon 25 minuta provjerite čačkalicom da li su muffini pečeni u sredini.

Savjet

  • Smjesu možete peći u duguljastom kalupu za kruh u kom slučaju pecite duplo duže. Isto tako, smjesu možete izliti u klasičan kalup za biskvit (onaj dublji) i kasnije rezati na kocke.

Call to action banner image
x

Lost Password