STROSSMAYEROV KOLAČ

( 0 od 5 )
Loading...
STROSSMAYEROV KOLAČ
  • 60 mVrijeme pripreme
  • 20 mVrijeme kuhanja
  • 1:40 hGotovo za
Ispiši recept

Strossmayerov kolač bio je glavna zvijezda proslave 30. rođendana Pivovare Medvedgrad!

Toliko sam isprobavala, mijenjala omjere, bojala se da će biti previše suho, previše slatko, ma svašta me mučilo, a na kraju je sve ispalo još bolje nego što sam zamislila!

Jedno od glavnih pitanja bilo je zašto baš ova kombinacija sa Strossmayer pivom, a meni vam je to jako teško objasniti posebno ako niste probali pivo.

Pa evo ovako, na prvi gutljaj osjetila sam note nekog suhog voća i odmah mi je na pamet pao kikiriki u nekoj kremastoj strukturi sa malo tih aroma piva.

Kako je Strossmayer jako, kompleksno, slatkasto, tamno pivo, tako se divno povezao s kakaom u prozračnom biskvitu, a note suhih smokava, grožđica i šljiva odlično idu uz kremu od kikiriki maslaca koji sam, btw, sama radila i to sa malo piva. Kad je bal, nek’ je bal!

Ono što zapravo želim reći jest da kada se opustite i primijetite arome u pivu pa u tišini pustite da vas obuzmu i počnete uživati te otvorite um, lude će vam kombinacije pasti na pamet i stvarat ćete čuda, baš kao i ja!

Konačni će rezultat biti umami, peti okus koji doslovno znači užitak pri jelu, a ja bih rekla i pri pivu!

Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad

Sastojci

  • Za biskvit (trebat će vam 2 kore):
  • Za kremu:
  • Za karamel:
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Upalite pećnicu na 175 °C i pripremite kalup dimenzija 20x15 cm. Za kolač vam trebaju 2 biskvita pa količine i postupak ponovite 2 puta ili biskvit ispecite u velikom limu za pečenje pa ga prepolovite.

  • Drugi korak

    Maslac izvadite iz hladnjaka da omekša i bude sobne temperature.

  • Treći korak

    Na dno kalupa stavite papir za pečenje, a bočne strane kalup namažite maslacem.

  • Četvrti korak

    Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa ih s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg.

  • Peti korak

    U drugoj posudi dobro istucite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete svijetlu pjenastu strukturu.

  • Šesti korak

    Lagano miksajući u smjesu od žumanjaka naizmjence dodajte ulje i pivo pa miksajte dok se sve ne poveže.

  • Sedmi korak

    Pomiješajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i kakao) pa ih prosijte u smjesu od žumanjaka i sve dobro promiješajte metlicom za snijeg.

  • Osmi korak

    Sada umiješajte snijeg od bjelanjaka, prvu polovicu malo brže, a drugu lagano dok ne dobijete rahlu smjesu.

  • Deveti korak

    Smjesu istresite u lim za pečenje i pecite 20 minuta. Obavezno čačkalicom provjerite da li je biskvit pečen.

  • Deseti korak

    Dok se biskvit peče po istom postupku pripremite smjesu za drugi biskvit.

  • Jedanaesti korak

    Sada pripremite kremu tako da u lonac na srednje jaku vatru stavite 200 ml mlijeka i oba šećera pa miješajući pustite da zakipi.

  • Dvanaesti korak

    Ostatak mlijeka (50 ml) pomiješajte s brašnom, najbolje metlicom za snijeg da ne ostanu grudice.

  • Trinaesti korak

    Sada u mlijeko i šećer dodajte smjesu mlijeka i brašna pa sve kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.

  • Četrnaesti korak

    Maknite s vatre i ostavite sa strane da se ohladi, obavezno prekrijte prozirnom folijom.

  • Petnaesti korak

    Za to vrijeme vrhnje za šlag istucite, zatim u ohlađenu smjesu od mlijeka dodajte pivo i kikiriki maslac pa promiješajte mikserom oko minutu.

  • Šesnaesti korak

    Lagano u smjesu od kikiriki maslaca umiješajte istučeno vrhnje za šlag i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi.

  • Sedamnaesti korak

    Sada pripremite karamel tako da u manji lonac na jaku vatru stavite vodu i šećer pa povremeno promiješajte metlicom za jaja kako bi se šećer potpuno otopio. Vatra neka cijelo vrijeme bude jaka.

  • Osamnaesti korak

    Nakon nekoliko minuta primijetit ćete mjehuriće i sada pažljivo promatrajte boju šećera koji će u određenom trenutku početi tamniti. Sada budite pažljivi jer šećer treba potamniti kako bi okus karamela bio intenzivan, ali ne smije previše potamniti.

  • Devetnaesti korak

    U trenutku kada šećer poprimi tamniju boju, nakon par sekundi dignite lonac s vatre (najbolje kada osjetite miris kristaliziranog šećera), cca 4 sekunde.

  • Dvadeseti korak

    Odmah nakon što ste lonac maknuli s vatre, u laganom mlazu dodajte vrhnje za šlag cijelo vrijeme miješajte pjenjačom.

  • Dvadeset i prvi korak

    Vrhnje će se u dodiru sa vrućim šećerom pjeniti, ne dajte da vas to zabrine, samo dalje miješajte.

  • Dvadeset i drugi korak

    Sada dodajte maslac sobne temperature istrgan na komadiće koji umiješajte pjenjačom u karamel.

  • Dvadeset i treći korak

    Dodajte aromu vanilije i sol. Karamel je sada tekući, stajanjem će se stisnuti.

  • Dvadeset i četvrti korak

    Kolač slažite na način da na prvi biskvit stavite pola kreme, zatim pola karamela, poklopite drugim biskvitom pa premažite ostatkom kreme.

  • Dvadeset i peti korak

    Na završni sloj kreme možete staviti ostatak karamela i zatim kolač posipati neslanim kikirikijem.

  • Dvadeset i šesti korak

    Ostavite u hladnjaku preko noći da se dobro ohladi, zatim poslužite uz Strossmayer pivo.

Savjet

  • Umjesto maslaca od kikirikija možete koristiti bilo koji drugi maslac od orašastih plodova.

Call to action banner image
x

Lost Password