Svinjski file, pisanica ili lungić, nazivi su za ovaj veličanstveni komad mesa koji još zovu i kraljem mesa iliti lažnim biftekom. Ja ga stvarno volim i to je jedini dio svinjetine koji jedem na sto načina. U početku mi se činio dosadnim i uvijek bih vrtila jedno te isto, a onda sam se odvažila i otkrila sasvim novi svijet u kojem dolaze do izražaja sva lica i okusi ovog mesa.
Kombinacija s pivom vas vjerojatno ne čudi, igram se puno hranom i pivom u posljednje vrijeme, kombiniram, dodajem, oduzimam, povremeno i bacim. Tako to ide kada stvaram nove okuse!
S Dva klasa sam već kuhala, a ono što posebno volim kod tog pšeničnog piva jest njegova jednostavnost, a opet bogatstvo i punoća okusa i mirisa. Većina namirnica ga voli jer se nekako prilagodi, ne mijenja okus i ne dominira, a opet da onaj dobar šmek koji jelo napravi posebnim.
Neki bi rekli da je ovo „ziher“ kombinacija i priznajem da je, ali isto tako vam kažem da umak možete napraviti i od tamnog piva, igrajte se i napravite najbolje za svoje nepce.
Ako do sada niste, obavezno probajte lungić i pire krumpir zapečene u pećnici. Lungić pripremite prema uputama iz ovog recepta, napravite pire krumpir, u posudu za pečenje u pećnici stavite pire, u sredinu lungić, sve prelijte umakom i zapecite 10 minuta. Ne zaboravite svaki zalogaj zaliti s Dva klasa!
Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad
Pećnicu upalite na 180°C i pripremite zdjelu za pečenje veličine prema lungiću, da stane po dužini.
Lungić u komadu „suho“ natrljajte soli, paprom, svježim ružmarinom ili ako vam je draže suhim bosiljkom ili peršinom pa ispecite na tavi na maslinovom ulju.
Prepecite ga sa svih strana po 3 minute dok ne dobije tamnosmeđu boju.
Prebacite ga u posudu za pečenje u pećnici i pecite 15 minuta na 180°C, zatim izvadite iz pećnice i odmah dobro pokrijte aluminijskom folijom i ostavite pokriven 8 minuta. Ovaj korak služi kako bi se sokovi u mesu stabilizirali.
Pripremite umak tako da u manju zdjelu stavite med, senf i pivo pa miješajući reducirajte na laganoj vatri – umak se treba lijepo zgusnuti.
Umak slobodno probajte i dodajte još meda ili senfa ukoliko je potrebno prema vašem ukusu.
Lungić izvadite ispod folije, narežite na komade debljine prsta, prelijte umakom i poslužite uz prilog po želji i čašu piva.
U umak možete dodati mrvicu limuna i 1 režanj češnjaka pa probajte kako vam odgovara ovakva kombinacija okusa s medom, senfom i pivom. Gotovom umaku možete dodati i sok od lungića koji će ostati nakon što ga izvadite ispod folije, nakon pečenja u pećnici. Ako volite ljuto, na kraju u umak dodajte malo chilija ili ga posipajte po narezanom lungiću i umaku.