Ovaj sam rižoto radila s kraljevskom bundevom koju sam otkrila tek nedavno. Apsolutno je fenomenalna i uz meni omiljenu hokaido bundevu, zaslužuje naziv kraljice jeseni. S bundevom možete raditi kavu, kolače, juhe, rižota,
možete ju zamrznuti narezanu na kockice, pire od bundeve možete držati u hladnjaku do 5 dana što znači da uz ovu namirnicu uvijek možete biti spremni za bilo koji obrok u danu ili slasticu Pire od pečene bundeve je puno
ukusniji od kuhane, ali vi probajte i sami odaberite najdražu varijantu prema svom ukusu. Uz malo truda, na ovoj ćete web stranici pronaći puno recepata s bundevom koji će vas ostaviti bez daha, baš kao i mene kada sam probala kombinacije s vinom, pivom ili čokoladom. Osim što je ukusna i praktična, jako je zdrava, a boja bundeve ukazuje da je bogat izvor beta karotena.
Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora. Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalij, fosfor, kalcij i željezo. Bundeva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Štiti zdravlje očiju jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje. Pomaže smanjiti kolesterol u krvi. Oblog od svježe naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena. Žlica soka bundeve dnevno zaštitit će vas od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate. Kao maska za lice bundeva je prikladna za problematičnu kožu.
Doista je kraljica, zar ne!?!
Luk narežite na sitne kockice, a bundevu operite, očistite od koštica i narežite na kockice, što sitnije to bolje ali ne trebate pretjerivati.
Na ghee maslacu pržite luk 5 minuta i zatim dodajte narezanu bundevu pa pržite još 5 minuta.
Dodajte narezani češnjak, sol, papar i kurkumu pa pirjajte na najmanjoj vatri uz dodavanje temeljca ili vode, sve dok bundeva ne omekša.
Dok se bundeva pirja, skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi pazeći da ostane al dente. Najsigurnije je da pratite upute na pakiranju tjestenine.
Omekšalu bundevu maknite s vatre i štapnim mikserom napravite pire. Isto možete učiniti i s blenderom.
Pireu od bundeve dodajte kiselo vrhnje, promiješajte pa provjerite da li je dovoljno začina za vaš ukus.
Skuhanu tjesteninu ocijedite pa ju pomiješajte s umakom od bundeve. Na samom kraju dodajte rikolu.
Poslužite odmah s ribanim sirom i omiljenom salatom.
Pire od bundeve možete napraviti tako i da bundevu samo skuhate u malo vode dok ne omekša. Ali puno je ukusnija pečena pa si dajte malo truda i odvojite više vremena, isplatit će vam se :-) Bundevu možete ispeći i u pećnici umotanu u foliju, samo ju operite i očistite pa narežite na trake, omotajte folijom i pecite 1 sat na 170 stupnjeva.