Prošli sam tjedan prvi put probala pšenično pivo Dva klasa i uopće mi nije jasno kako sam to uspjela propustiti. Za one koji ne znaju, to je mutno pivo specifičnog mirisa koji mene obara na prvu, a okus potječe od pšeničnog slada. Sa svega 4,6% alkohola meni je taman, pitko, a nije prejako. Nekako mi je univerzalno (iako specifično) pa sam upravo to pivo odabrala za ovu kombinaciju s tjesteninom. Pita me muž kako sam znala da će tako dobro pasati. Pa nisam (dobro, ipak malo jesam), ali sam riskirala i probala. Kombinacija je odlična, a na vama je da sami odlučite o količini ostalih sastojaka poput vrhnja i začina. Meni se na tren čini da nedostaje još muškatnog oraščića, a muž kaže da bi dodao malo ljutine. Uglavnom, prije konačne procjene i ocjene, svakako ovo jelo probajte uz gutljaj piva kako biste dobili potpuni doživljaj i tek onda odlučite o eventualnim promjenama u receptu. E da, i neka parmezan bude kvalitetniji, vjerujte mi na riječ! Predlažem da ne čekate već da ovo jelo/prilog napravite uz roštilj i to na Praznik rada koji je za 2 dana. Iznenadite prijatelje drugačijim prilogom i drugačijim okusom!
Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad
Češnjak ogulite i sitno narežite.
Rezance skuhajte al dente prema uputama na pakiranju. Procijedite i ostavite sa strane.
U dubljoj tavi otopite maslac, dodajte češnjak i pržite minutu, samo da češnjak pusti aromu.
Dodajte pšenično pivo i pustite da se sve lagano reducira na pola (ovo znači da pola piva treba ispariti i za pola se smanjiti tekućina).
Reduciranom pivu dodajte vrhnje, promiješajte i ponovno reducirajte dok se umak ne zgusne. Znat ćete da je dosta kada se umak počne „hvatati“ za žlicu.
Dodajte začine i peršin pa promiješajte.
Ubacite rezance, sve lagano promiješajte i poslužite toplo s parmezanom uz pšenično pivo.
Ukoliko želite, umaku možete dodati povrće po želji, koje ubacite odmah s češnjakom i pazite da dovoljno omekša prije dodavanja slatkog vrhnja. Prije dodavanja tjestenine, provjerite da li je umaku potrebno još soli ili papra. Od tjestenine možete koristiti i špagete, ali meni su u ovoj kombinaciji najdraži široki rezanci.