Obožavam bademovo brašno! Koristim ga već godinama za izradu peciva, kruha i kolača, lako je probavljivo, ne napuhava, nema „težine“ u želucu i zasitno što je meni najvažnije.
Ovo brašno ima slatkasti okus i visoku nutritivnu vrijednost, a zbog svojeg sastava pripisuje mu se niz zdravstvenih prednosti korištenja. Dobiva se od badema i ne sadrži ništa drugo osim blanširanih (oguljenih od kore) i potpuno samljevenih badema. U receptima, bademovim brašnom se zamjenjuju druga brašna (najčešće obično bijelo brašno) kako bi se smanjio udio ugljikohidrata u receptu, povećao udio zdravih masti i izbjeglo loše bijelo brašno.
Udio ugljikohidrata u bademima varira od vrste do vrste, najčešće je u rasponu 4-8 grama na 100 grama badema. U 100 grama bademovog brašna nalazi se i oko 54 grama masti, 19 grama proteina, 10 grama vlakana, a ukupna energetska vrijednost penje se na 610 kalorija.
Sadrži visok udio magnezija, bogato je vitaminom E koji u velikoj količini nalazimo u bademovom brašno i koji djeluje kao antioksidans te čuva od štetnog djelovanja slobodnih radikala i oksidacije koju se smatra uzročnikom niza bolesti, među kojima su i kardiovaskularne bolesti i neke vrste tumora. Osim toga, vitamin E povezuje se i sa sniženim rizikom od razvoja Alzheimerove bolesti.
Studije pokazuju da upravo bademi i bademovo brašno mogu pozitivno utjecati na snižavanje i regulaciju povišenog krvnog tlaka i snižavanje “lošeg” kolesterola.
No, kada su bademi samljeveni u oblik brašna i kada ih se, tijekom pečenja, izlaže visokim temperaturama, povećan je rizik od oksidacije. Stoga, nutricionisti ističu da nije preporučljivo bademovo brašno koristiti svakodnevno i u velikim količinama.
Možete ga koristiti bez termičke obrade primjerice u smoothijima umjesto zobenim pahuljica.
Nema glutena, a za dizanje tijesta kada pripremate peciva ili kruh koristite psylium ljuskice i soda bikarbonu ili prašak za pecivo, baš kako je navedeno u receptu za divna peciva od bademovog brašna
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite okrugli kalup za pečenje promjera 21 cm koji obložite papirom za pečenje.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjcima dodajte bademovo brašno, šećer i limunov sok pa dobro promiješajte.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Tučene bjelanjke dodajte smjesi od žumanjaka, dobro promiješajte pa na kraju dodajte borovnice i lagano promiješajte dok se borovnice lijepo ne rasporede po cijeloj smjesi.
Pecite 40 minuta.
Ostavite da se ohladi, izvadite iz kalupa pa poslužite.
Borovnice možete koristiti svježe ili zamrznute te umjesto njih možete koristiti bilo koje drugo voće po želji. Poslužiti možete uz omiljeni sladoled ili džem od borovnica.