Da mi je prije desetak godina netko rekao da ću peći i jesti tortu od bundeve, rekla bih da nije normalan. Samo bih se nasmijala i rekla da nema šanse. A da sam tada znala da ću sve to raditi i to s bijelim vinom, a posebno da ću uživati u novim okusima, dobro bih se nasmijala 🙂 Evo me danas sa najomiljenijom namirnicom ikad’, promoviram, pišem o njezinom okusu i utjecaju na zdravlje, istražujem i stvaram nove okuse. I baš se pitam zašto sam imala averziju prema ovoj namirnici. Dogodi se to ponekad i to kada nas u djetinjstvu netko forsira da jedemo nešto što nam se ne sviđa ili netko napravi jelo koje nije po našem ukusu pa nam prvi susret s namirnicom ispadne „fuj“. Moja kćer ne želi ni probati i ja ne forsiram. Doći će to samo od sebe ili neće, njezin je izbor. Zato nas troje uživamo u svakom zalogaju, a ja jelima od bundeve oduševljavam i susjedstvo i klijente koji naruče zdrave slastice 🙂 Da vam kažem kako nitko na ovu tortu nije ostao ravnodušan pa nećete ni vi! Probajte i uživajte!
Uključite pećnicu na 170°C, a kalup za torte promjera 25-26 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Bundevu operite, razrežite, očistite od koštica i narežite na kockice.
U zdjelu stavite vino i bundevu pa kuhajte na laganoj vatri dok bundeva potpuno ne omekša tako da ju možete zdrobiti vilicom. Vodu dodajte kada vino ispari i nastavite kuhati. Ostavite sa strane da se malo ohladi i zatim u blenderu ili štapnim mikserom napravite pire od bundeve.
Dok se pire od bundeve još hladi, sameljite kekse i ostavite sa strane. Pjenasto istucite jaja i med, a prašak za pecivo prosijte.
Ohlađenom pireu od bundeve dodajte mljevene kekse i dobro promiješajte kuhačom.
Zatim dodajte istučena jaja i med, dobro promiješajte da ne bude grudica te na kraju dodajte i ostale sastojke. Sve lagano promiješajte pa ulijte u kalup za tortu i pecite 35 minuta.
Pečenu tortu ostavite da se hladi u kalupu prvih 10 minuta, zatim izvadite iz kalupa i kada se dobro ohladi, ukrasite tučenim vrhnjem za šlag i sjeckanim bademima. Poslužite uz čašu omiljenog slatkog bijelog vina.
Pazite na kvalitetu vina u kojem ćete kuhati bundevu jer loše vino, posebice kiselo, neće dati dobar okus. Kekse odaberite po želji, možete koristiti plazma ili petit kekse, a tortu možete ukrasiti čime želite. Osim šlaga, jako je dobra i ukusna kombinacija šlaga i pirea od bundeve :-)