Mislim da nema osobe koju griz ne vraća u djetinjstvo. Jela sam ga temeljito s kraš expressom tanko skidajući žlicom svaki sloj tog čarobnog praha pomiješanog s grizom, a zatim nanosila novi sloj kraš expressa i tako redom. To je bio doručak iz snova! Ponekad bih u vrući griz ubacila nekoliko kockica čokolade, lagano miješala i dok su mi rasle zazubice, čekala da se barem malo ohladi da mogu uživati.
Griz je bio i ostao moj dragi desert ili doručak, posebno zimi, a onda sam otkrila ovu „laganiju“ verziju u kojoj uživam tokom cijele godine.
Rižin mi je griz posebno drag jer ne sadrži gluten, izvrstan je izvor ugljikohidrata, brzo je gotov, jeftin, pogodan za slatke i slane kombinacije tople i hladne i ne opterećuje želudac. Ako vam još nije poznat, svakako probajte, razlika je drastična u odnosu na „običan“, posebno s biljnim mlijekom.
A u ovoj verziji torte dobit ćete zdrav, sočan i jako ukusan desert. Pravi ljetni!
Pećnicu upalite na 180°C i pripremite okrugli kalup za pečenje torte 16 ili 20 cm, ovisi kakav imate. Kolač možete peći i u četvrtastom kalupu pa rezati na kocke. Kalup obavezno namažite uljem ili maslacem.
Jaja miksajte 5 minuta.
Jabuke ogulite i naribajte.
Miksanim jajima dodajte jabuke i maslac pa još par sekundi promiješajte mikserom.
Dodajte ostale sastojke i promiješajte kuhačom.
Smjesu izlijte u kalup i pecite 40 minuta. U kalupu 16 cm pecite 60 minuta.
Dok se torta peče pripremite preljev tako da u dublju posudu stavite vodu, šećer i borovnice pa kuhajte 10 minuta.
Dodajte maslac, promiješajte i kuhajte još 5 minuta.
Maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom ili u blenderu pa procijedite.
Pečenu tortu ostavite da se ohladi u kalupu 15 minuta, zatim izvadite i stavite na tanjur pa prelijte umakom od borovnica.
Ukrasite po želji i ohlađeni kolač poslužite.
Zobeno mlijeko i rižin griz možete zamijeniti običnim, šećer također, a kokosovo ulje maslacem.