Torta od trešanja i pirovog brašna

( 0 od 5 )
Loading...
  • 20 mVrijeme pripreme
  • 40 mVrijeme kuhanja
  • 60 mGotovo za
Ispiši recept

Jako volim kolače i cijeli se život borim protiv toga. A onda mi je dojadilo boriti se jer ionako gubim pa sam odlučila peći zdrave verzije kolača 🙂 Sada uživam u slatkom i ne brinem toliko oko kalorija, posebno od kada sam počela koristiti zdravije verzije šećera i brašna. Ipak, u ničemu ne treba pretjerivati pa tako niti u ovakvim desertima. Umjerenost je najvažnija 🙂

Biskvitne kolače posebno volim pa je tako nastao i ovaj koji neodoljivo paše uz jogurt, a trešnje su kao sezonsko voće logičan izbor. Recept je nastao prema ideji kolegice s bloga Geeketa, samo sam napravila svoju verziju i umjesto višanja koristila trešnje. Pun pogodak! Pirovo brašno je posebno ukusno, zasitno i meni jako drago, a trešnje su slatke pa je kombinacija vrhunska!

I još je fotogenična pa mojoj sreći nema kraja! Uživajte dok još ima trešanja 🙂

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA

  • Prvi korak

    Trešnje operite i očistite od koštica.

  • Drugi korak

    Upalite pećnicu na 200°C, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Ja sam koristila promjer 21 cm, a vi možete slobodno klasičan od 25 – 26 cm.

  • Treći korak

    Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke malo posolite i istucite u čvrsti snijeg.

  • Četvrti korak

    Žumanjcima dodajte šećer pa dobro promiješajte mikserom.

  • Peti korak

    U posebnu zdjelu pomiješajte brašno, prašak za pecivo i koricu naranče ili limuna.

  • Šesti korak

    Snijegu od bjelanjaka dodajte žumanjke sa šećerom pa lagano umiješajte. Dodajte ulje pa lagano promiješajte, zatim jogurt i vaniliju, ali poslije svakog dodanog sastojka sasvim lagano promiješajte.

  • Sedmi korak

    Zatim smjesi dodajte mješavinu s brašnom pa sve dobro, ali lagano kuhačom promiješajte.

  • Osmi korak

    Na kraju dodajte trešnje i još jednom promiješajte.

  • Deveti korak

    Šaku trešanja možete ostaviti sa strane pa posložiti po smjesi prije pečenja, kada ju istresete u kalup. Treba ih lagano utisnuti u površinu smjese.

  • Deseti korak

    Smjesu istresite u kalup za tortu i pecite 40 minuta u kalupu 25-26 cm, a 60 minuta u kalupu 20-21 cm.

  • Jedanaesti korak

    Izvadite, ohladite i pospite šećerom u prahu i ukrasite trešnjama.

Savjet

  • Brašno možete koristiti u cijelosti tamno pirovo kao ja ili možete pomiješati pola tamno, a pola svijetlo pirovo. Umjesto trešanja možete koristiti i višnje u kom slučaju stavite malo više šećera.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Call to action banner image
x

Lost Password