Jako volim kolače i cijeli se život borim protiv toga. A onda mi je dojadilo boriti se jer ionako gubim pa sam odlučila peći zdrave verzije kolača 🙂 Sada uživam u slatkom i ne brinem toliko oko kalorija, posebno od kada sam počela koristiti zdravije verzije šećera i brašna. Ipak, u ničemu ne treba pretjerivati pa tako niti u ovakvim desertima. Umjerenost je najvažnija 🙂
Biskvitne kolače posebno volim pa je tako nastao i ovaj koji neodoljivo paše uz jogurt, a trešnje su kao sezonsko voće logičan izbor. Recept je nastao prema ideji kolegice s bloga Geeketa, samo sam napravila svoju verziju i umjesto višanja koristila trešnje. Pun pogodak! Pirovo brašno je posebno ukusno, zasitno i meni jako drago, a trešnje su slatke pa je kombinacija vrhunska!
I još je fotogenična pa mojoj sreći nema kraja! Uživajte dok još ima trešanja 🙂
Trešnje operite i očistite od koštica.
Upalite pećnicu na 200°C, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Ja sam koristila promjer 21 cm, a vi možete slobodno klasičan od 25 – 26 cm.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke malo posolite i istucite u čvrsti snijeg.
Žumanjcima dodajte šećer pa dobro promiješajte mikserom.
U posebnu zdjelu pomiješajte brašno, prašak za pecivo i koricu naranče ili limuna.
Snijegu od bjelanjaka dodajte žumanjke sa šećerom pa lagano umiješajte. Dodajte ulje pa lagano promiješajte, zatim jogurt i vaniliju, ali poslije svakog dodanog sastojka sasvim lagano promiješajte.
Zatim smjesi dodajte mješavinu s brašnom pa sve dobro, ali lagano kuhačom promiješajte.
Na kraju dodajte trešnje i još jednom promiješajte.
Šaku trešanja možete ostaviti sa strane pa posložiti po smjesi prije pečenja, kada ju istresete u kalup. Treba ih lagano utisnuti u površinu smjese.
Smjesu istresite u kalup za tortu i pecite 40 minuta u kalupu 25-26 cm, a 60 minuta u kalupu 20-21 cm.
Izvadite, ohladite i pospite šećerom u prahu i ukrasite trešnjama.
Brašno možete koristiti u cijelosti tamno pirovo kao ja ili možete pomiješati pola tamno, a pola svijetlo pirovo. Umjesto trešanja možete koristiti i višnje u kom slučaju stavite malo više šećera.