Ove su tortilje od pirovog brašna stekle slavu na mojim radionicama zdravog doručka. Nema koga nisu oduševile jednostavnošću i okusom pa su s pravom zauzele posebno mjesto u mnogim domovima baš za doručak ili međuobrok. Kod nas doma su često na meniju u raznim kombinacijama pa čak i kada ih samo razlomimo i umačemo u hummus. Stručnjaci kažu da pirovo brašno u sebi sadrži ljekovita nutrititivna svojstva koja će pomoći organizmu kod problema s probavom.
Proizvodi od pirova brašna u sebi sadrže proteine, nezasićene masti, vitamine A, C i skupine B. Minerali koji se nalaze u piru su kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar te vlakna. Za razliku od obične pšenice sadrži 10 do 12 % više proteina te sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla. Još više razloga da ovo brašno uvrstite u svoju prehranu, od tortilja preko kruha pa sve do raznih slastica 🙂
Namirnice ćete pronaći u Tvornici zdrave hrane na ovom linku
Sve sastojke pomiješajte i umijesite rukama glatko tijesto koje treba biti mekano, ali ne previše.
Podijelite ga na 12 komada i dlanovima oblikujte kuglice (veličine jaja).
Svaku kuglicu razvaljajte u krug i stavite peći na vruću teflon tavu s nekoliko kapi kokosovog ulja. Pecite sa svake strane 20-ak sekundi. Tortilje trebaju ostati savitljive, ako pretjerate s pečenjem dobit ćete tijesto tvrdo poput krekera.
Poslužite s omiljenim namazom ili punjenjem.
Tortilje možete jesti i sljedeći dan, samo ih zamotajte u vrećicu ili prozirnu foliju i ostavite na hladnijem mjestu.
Ukoliko koristite integralno pirovo brašno, tortilje će biti tamne i zasitnije nego s pirovim bijelim brašnom. Obje varijante su vrlo ukusne pa se možete poigrati okusima i bojama jer svako je brašno posebno na svoj način.