S tortiljama od riže prvi sam se puta susrela negdje u studenom 2019. godine i to za vrijeme druženja s kolegama food blogerima, a koje je organizirao Delimano.
Tema jedne večeri bila je sirova hrana i uz Darka s bloga samo_jedan_griz prvi sam puta napravila rolice i oduševila se. Pojma nisam imala da te tortilje uopće postoje, a niti da se od njih mogu dobiti tako ukusni zalogaji.
Kada kažete da vam izgleda teško i gotovo neizvedivo baratati tortiljama, vjerujem vam jer to se prvi puta učinilo i meni. A onda je Darko svojim vještima rukama pokazao kako se to radi, uvjerila sam se da ne pucaju (gumenkaste su) i odvažila se, a danas ih radim žmirečki. Tako ćete i vi 🙂
Uglavnom, tada smo probali sirove, a nešto kasnije sam otkrila da su još ukusnije pečene na tavi ili u pećnici pa mojoj sreći nije bilo kraja. Od tada krase naš stol često i svaki nas put iznova oduševe okusom, ovisno o povrću i začinima koje kombiniramo. S piletinom smo okus dodatno obogatili, oduševili se i ne odustajemo od ove kombinacije. Probajte prvom prilikom, svidjet će vam se!
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Piletinu narežite na tanke trakice pa marinirajte. Stavite peći u tavu na otopljeni ghee maslac.
Za to vrijeme povrće operite, ogulite, očistite i narežite na tanke, duguljaste trakice.
Upalite pećnicu na 180°C, a na lim za pečenje stavite papir za pečenje.
U wok stavite ghee, a zatim mrkvu pa pržite 5 minuta. Dodajte papriku, pržite 5 minuta pa dodajte ostalo povrće. Posolite, dodajte papar, zalijte sa 0,5 dcl vode i dodajte ghee black pa dinstajte još 10 minuta.
Gotovo povrće i piletinu ostavite sa strane i pripremite rižin papir prema uputama na pakiranju. Na svaki papir stavite povrće na sredinu, zatim piletinu, preklopite prema unutra lijevi i desni kraj, a zatim zarolajte.
Rolice stavite na lim za pečenje i pecite cca 15 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Možete kombinirati tako da npr. 2 rolice ostavite sa strane sirove (bez pečenja), nekoliko komada ispecite na tavi na malo maslaca, a ostale stavite na lim za pečenje i pecite u pećnici. Tako ćete dobiti razne okuse i kombinacije pa odmah odlučiti koja vam najbolje odgovara. Poslužite uz omiljeni umak.
Od povrća možete kombinirati što god vam drago. Isto tako, povrće u rolicama može biti sirovo, a meso pečeno (npr. sirovo mlado zelje, mrkva, mladi luk ili paprika).