Već i vrapci na grani znaju kako je palenta zdrava! Zašto onda ne biste ovu zdravu i jeftinu namirnicu češće imali na stolu u raznim kombinacijama! Ili jednostavno ne biste pripremili drugačiji tost? Zdraviji i ukusniji! Iznenadili ukućane ili goste varijantom od palente, sigurna sam da nitko neće ostati ravnodušan, samo se može desiti da ne bude dovoljno za repete 🙂
100 g palente sadrži oko 380 kalorija, a njezini ugljikohidrati su pozitivni za ljudski organizam. Sprječava nagli pad imuniteta, smanjuje rizik od raka debelog crijeva kao i pojavu hemoroida. Smanjuje kolesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima zbog čega će spriječiti pojavljivanje viška kilograma.
U lonac za kuhanje ulijte vodu, stavite na najjaču vatru, posolite i pričekajte dok zakipi.
Skinite s vatre i lagano umiješajte palentu, dodajte prstohvat papra, maslac i parmezan te vratite na vatru koju ste smanjili na pola i uz stalno miješanje kuhajte oko 5 minuta ili dok se palenta ne počne odvajati od lonca i postane čvrsta.
Gotovu palentu izlijte u lim za pečenje i pričekajte da se ohladi i stvrdne, taman dok pripremite ostale sastojke. Kalup birajte prema želji, ja koristim kockasti plitki (onaj za pečenje štrudle) kako šnite tosta ne bi bile previše debele.
Ohlađenu palentu narežite na trokutiće i tostirajte, zatim izvadite iz tostera i napravite tost prema želji s omiljenim sastojcima. Nemojte zaboraviti na puno svježeg povrća
Palentu slobodno jače začinite solju i paprom, biti će ukusnija, a u vodu možete staviti i suhog peršina.