Kao dijete nisam voljela mahune i imala sam traume kada bi ih mama skuhala i pred mene stavila pun tanjur. A dobro sam znala da nema dizanja od stola dok tanjur nije prazan. Danas je situacija drugačija i volim mahune, najviše žute i domaće. Moja djeca nisu ljubitelji, ali kako odrastaju, tako se mijenja i njihov pogled na povrće, sve im je draže. Pomaže činjenica da sudjeluju u pripremi namirnica i kuhanju te ne odustajem od pripremanja mahuna barem jednom mjesečno. Malo se mršte, ali pojedu i na kraju priznaju da su ukusne. Zaključak je da su boljeg okusa nego izgleda
Narežite luk, češnjak i mrkvu na sitne, a meso i krumpir na malo veće kockice
U posudu za kuhanje stavite grijati ulje na najjaču vatru. Zagrijanom ulju dodajte luk, posolite te smanjite vatru za pola i pirjajte dok luk ne omekša.
Kad luk omekša, dodajte češnjak, mrkvu i meso. Posolite, zalijte 1 dcl vode, promiješajte i pirjajte 20 minuta na srednjoj vatri.
Zatim dodajte očišćene, narezane i oprane mahune, začine i rajčicu te zalijte s 2 dcl vode i dalje kuhajte još 20 minuta, također na srednjoj vatri.
Dodajte krumpir, zalijte 1 dcl vode i kuhajte dok ne omekša. VI KORAK
Kad je sve kuhano, dodajte sjeckani list peršina i češnjak, poklopite i odmah ugasite vatru, ostavite tako još 10-ak minuta prije konzumiranja.
Ukoliko vam varivo nije dovoljno gusto, možete ga zgusnuti pomoću krumpira. Izvadite nekoliko kockica krumpira na tanjur, zdrobite ih vilicom te vratite u varivo. Umjesto mesa, varivo možete napraviti s kobasicama narezanim na kolutove što će skratiti vrijeme kuhanja. Varivo možete napraviti i bez mesa, samo povrće uz pečene kobasice ili npr. kotlete sa strane.